Iaşi: „Dansul Pinguinului“ face furori la nunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă melodie, asociată cu câţiva paşi de dans, este nelipsită de la petrecerile organizate anul acesta la Iaşi

Dacă în urmă cu câţiva ani mesenii erau circumspecţi faţă de acest gen de dans, acum se lasă chiar şi cu scandal dacă nuntaşii nu participă la ritual.
Judeţul Iaşi nu face excepţie în ceea ce priveşte „Dansul Pinguinului“. De la începutul acestui an nu mai este nuntă în oraş sau la sat la care formaţia tocmită să nu fie obligată de miri, naşi sau nuntaşi să cânte melodia.
„Anul trecut, numai la jumătate dintre nunţile la care am fost se cânta şi se dansa pe această melodie. Şi atunci cu greu, pentru că DJ-ul sau liderul formaţiei trebuia să iasă în ring să îndrume nuntaşii la paşi“, povesteşte Cezar Creţu, cameraman.

El spune că anul acesta dansul a devenit lege. „Se cântă peste tot, iar oamenii deja au învăţat paşii. Mai nou, din cauza acestei piese, a fost detronat «El Meneaito», un alt dans organizat“, a mai spus Creţu. Din fericire pentru tradiţia românească, nuntaşii nu vor sub nici o formă să renunţe la Braşoveanca.

„Prima oară am văzut «Dansul Pinguinului» la începutul anului, la ziua cuiva. Cum a început melodia, toată lumea s-a aliniat şi eu nu înţelegeam ce se întâmplă. Pe urmă m-am lămurit ce se petrece“, a povestit Ionela Puşcaş, studentă. Bătrâni sau tineri, în costum sau în rochii elegante, majoritatea participanţilor la petrecere se prind în rând şi „ţopăie“ pe ritmurile unei melodii despre care se spune că a fost compusă în zona Moldovei.

Cântecul, compus de un nemţean

Doar bătrânii mai strâmbă din nas atunci când văd cât de mult se schimbă tradiţiile. Un muzician din Adjudeni, judeţul Neamţ, spune că melodia a fost compusă de el, în urmă cu 40 de ani. Anton Giurgilă are cum 74 de ani şi este basistul Fanfarei de la Adjudeni. El spune că piesa care face furori a luat naştere în urma repetiţiilor cu celebra Fanfară Zece Prăjini.

Melodia, privită cu reticenţă de preoţii vârstnici

Anton Giurgilă, creatorul melodiei, în anii ’70, ne-a povestit cum a fost privită la început. „Era săltăreaţă şi toată lumea îi zicea «Pinguinul», pentru că aşa se dansa, ca mersul lor. Oamenii în vârstă, care făceau ce spuneau preoţii, îi certau pe cei tineri care dansau «Pinguinul» şi-i îndemnau la o horă sau la o sârbă“, spune Giurgilă.

Sper să nu ţină mult moda asta, pentru că e prea ciudată, Tudor Mitrea, vânzător.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite