Pietoni fugăriţi pe zebră în Bucşinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii trebuie să fie mereu cu ochii-n patru atunci când traversează strada pe trecerea de pietoni.

 În intersecţia din Bucşinescu, indiferent de oră, cel puţin unul din trei conducători auto „uită“ că trebuie să dea prioritate pietonilor atunci când aceştia trec strada prin locul special amenajat. Cele mai frecvente cazuri sunt acelea când şoferii nu au răbdare ca pietonii să ajungă într-o zonă sigură şi îşi şterg maşinile de hainele lor.


„Cred că numai la noi se poate aşa ceva. Pe lângă faptul că atunci când traversez simt maşina cum trece la câţiva centimetri pe la spatele meu, mai sunt şi claxonată de şoferi pentru că, probabil, nu mă mişc mai repede“, spune Alexandra Rotaru, studentă. La orele de vârf, zeci de ieşeni care traversează intersecţia Bucşinescu sunt în pericol să fie loviţi.


„Zebra nu e loc de plimbare“


„Vin mereu în viteză şi din această cauză mă gândesc înainte de a pune piciorul pe trecere dacă au timp să oprească. Unii pun frână în ultimul moment, alţii trec ca o ghiulea prin faţa ta“, spune Tudor Damian, pieton. O parte dintre şoferi se apără şi spun că mulţi pietoni cred că zebra este un loc care le aparţine şi că pot merge pe ea cum vor. „Eu ştiu că atunci când pui piciorul în stradă treci cât poţi de repede, nu stai să vorbeşti la telefon sau să admiri peisajul. Zebra nu este un loc de plimbare, o alee într-un parc“, este de părere Paul, taximetrist. Pentru că cea mai bună apărare este atacul, conducătorii auto dau vina tot pe pietoni.


„Invocă apariţia bruscă pe trecere a pietonilor care nu se asigură. Din punctul meu de vedere, este o scuză forţată. Prin lege, şoferul are obligaţia să acorde prioritate. Pietonul însă nu este obligat de lege să se asigure“, este de părere Carmina Pascal, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Multe dintre accidentele rutiere de pe zebră au fost cauzate de lipsa de răbdare a şoferilor de a lăsa pietonii să treacă în linişte. Sunt cazuri când persoana angajată în traversare se întoarce pe zebră fără să realizeze că, între timp, maşinile au pornit. „Indiferent de situaţie, şoferii au obligaţia prin lege să oprească la trecerea de pietoni atunci când cineva este angajat în traversarea ei“, spune Carmina Pascal, de la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite