Pictorul Ceauşeştilor primeşte titlul de excelenţă pentru întreaga activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul Dan Hatmanu, cunoscut pentru tabloul „Aniversare“ în care apare cuplul Ceauşescu, va primi titlu de excelenţă pentru întreaga activitate din partea Prefecturii. Evenimentul este programat pentru miercuri, 30 noiembrie, atunci când vor fi expuse lucrările artistului.

„La şpriţ“ cu Ştefan cel Mare

Născut în comuna ieşeană Scobinţi, absolvent al Academiei de Arte din Iaşi, profesor şi rector al Facultăţii de Arte Plastice de la Iaşi, Dan Hatmanu este cunoscut drept unul dintre artiştii importanţi ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX în pictura românească. Cu un număr impresionant de expoziţii în ţară şi străinătate, pictorul a fost şi unul dintre portretiştii „de serviciu" ai soţilor Ceauşescu.Unul dintre cele mai controversate tablouri a fost cel în care cuplul Ceauşescu cioneşte cu domnitorul Ştefan cel Mare.

„I-am făcut lui Ceauşescu portrete veritabile, adică nu-l pictam nici mai frumos, nici mai urât, nici mai deştept. Eu am făcut un document. El dacă era uscat şi stătea ţeapăn, eu aşa l-am pictat", a declarat pictorul într-un interviu acordat ziarului „Adevărul". 

Dan Hatmanu va primi titlul de excelenţă pentru întreaga activitate în prezenţa academicianului Alexandru Zub de la Institutul „A.D. Xenopol“, a criticului de artă Grigore Elisei şi a altor reprezentanţi ai mediului cultural din Iaşi.

Historia: Cine a profitat de cultul lui Ceauşescu?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite