Piatra cubică din centrul Iaşiului dispare odată cu o celebră legendă legată de protejarea vieţii lui Ceauşescu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantier în centrul Iaşiului
Şantier în centrul Iaşiului

Porţiunea de piatră cubică din faţa Casei Pătrate este răscolită în aceste zile la ordinele şefilor din Primăria Iaşi. În locul bucăţilor de granit vechi de 40 de ani va fi turnat asflat într-un proiect cu finanţare europeană derulat de municipalitatea ieşeană.

Tronsonul din piatră cubică de pe strada A. Panu, care a făcut deseori şoferii să scrâşnească din dinţi, a început să fie demontat. Porţiunea a fost amenajată la începutul anilor '70, imediat după construirea Casei Pătrate, care a servit ca sediu al Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român.

Explicaţie aberantă a lipsei muncitorilor de pe şantierele deschise la Iaşi: ziua de salariu

În anii dictaturii comuniste, a circulat o legendă cum că piatra cubică de lângă Palatului Administrativ a fost montată pentru a evita atacurile armate asupra celor care ţineau cuvântări din balconul clădirii, unde s-a aflat în dese rânduri şi dictatorul Nicolae Ceauşescu în mai multe rânduri. Practic, piatra cubică îi determina pe şoferi să reducă viteza în dreptul clădirii, iar atacatorii nu ar fi reuşit să plece repede din zonă.

Şantier în centrul Iaşiului

"Piatra cubică a fost montată pentru a marca zona pieţei din faţa clădirii destinată manifestaţiilor. Ştiu de această legendă, dar nu cred că se susţine. La acea vreme era un secretar de partid care a zis să punem piatră cubică pentru că aşa văzuse el în alte părţi", a spus Nicolae Vericeanu, cel care a semnat arhitectura Casei Pătrate şi a zonei din împrejurimi. Acesta a menţionat că bucăţile de granit au fost aduse din Dobrogea.

Primul proiect pe fonduri europene întârziat oficial de Primărie: şantierul de la Fundaţie prelungit cu 11 luni FOTO

Acesta a menţionat că nu consideră o opţiune aslfatarea zonei de lângă Palatul Administrativ. "Nu ştiu dacă este bine. O piaţă şi la Veneţia este marcată cumva. Ar trebui analizată întreaga zonă şi găsită soluţia optimă", a spus Vericeanu.

FOTO Şantier pe trei benzi la Fundaţie, din această săptămână. Află până când VIDEO

Asfaltarea străzii A.Panu este inclusă în proiectul cu finanţare europeană care vizează modernizarea străzilor din zona istorică. Valoarea proiectului fiind de peste 90 de milioane de lei. Mai multe AICI

Interzis tramvaielor pe Copou. Ce alternativă de transport au ieşenii

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite