Iaşi: Pentru puţină căldură, moldovenii plătesc cu viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Pentru puţină căldură, moldovenii plătesc cu viaţa
Iaşi: Pentru puţină căldură, moldovenii plătesc cu viaţa

O ieşeancă de 66 de ani a murit aseară după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon de la sobă, iar soţul ei de 77 de ani a ajuns în stare gravă la spital.

Confortul termic se poate transforma uşor în coşmar pentru locuitorii Moldovei care uită să-şi ia măsurile minime de siguranţă atunci când folosesc o sursă de încălzire.  Pompierii atrag atenţia că scânteile aprinse care ies pe coş pot ajunge la o distanţă de 25-30 de metri şi sunt sursele care generează cel mai frecvent incendii, mai ales în curţile vecine. În cazul unui coş înfundat, există riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.

„Majoritatea incendiilor  în sezonul rece se datorează exploatării de multe ori în condiţii necorespunzătoare ori cu defecţiuni ale mijloacelor de încălzire centrale şi locale“, a spus Ovidiu Mocăniţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.


Atenţie la reşourile improvizate!


Totodată, funinginea depusă pe pereţii interiori ai coşului de evacuare a gazelor poate produce o temperatură de 800-1.000 de grade Celsius. În contact cu pereţii care nu au fost izolaţi împotriva focului, poate duce la aprinderea acestora. 
O altă sursă de nenorociri o reprezintă aparatele electrice de încălzit care nu sunt dotate cu termostat şi care sunt aşezate lângă obiecte uşor de aprins. Pompierii recomandă şi evitarea folosirii reşourilor cu sisteme electrice improvizate.

Victimele sobelor
* La 17 octombrie, doi copii, de 4, respectiv 5 ani, din Iaşi au fost răpuşi de flăcări şi fum. Copilaşii fuseseră lăsaţi singuri într-o încăpere în care era aprins focul în sobă. Pentru că uşa nu era închisă, au sărit mai multe bucăţi de jar care au produs incendiul.
* La 19 şi 20 octombrie, în comuna Nicolae Bălcescu (Bacău), două persoane în vârstă şi-au pierdut viaţa din cauza focului lăsat nesupravegheat în sobe.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite