Pensionarii ieşeni se împrumută de la CAR ca să aibă ce mânca de Paşte (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

200 de bătrâni s-au împrumutat în această lună de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Iaşi ca să aibă de mâncare în zilele de Paşte. Numărul celor care se îndatorează s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aprilie, zilnic, zeci de ieşeni stau la coadă pentru a face un împrumut CARP.

Bătrânii spun că banii pe care îi obţin de aici le asigură o masă decentă pentru sărbătorile pascale.

„Împrumut bani pentru că ne trebuie mâncare pe masă de sărbători. Iau bani şi pentru medicamente că nu ne ajung banii, dar şi pentru Sfintele Paşte, atât cât se poate. Nu iau o sumă enormă pentru că pensia este foarte mică şi nu-mi permit să iau sume mari. Acum am să mă împrumut cam cu 800 de lei. Nu m-aş descurca dacă nu ar fi acest ajutor financiar de la CARP ", spune Elena Raba (53 de ani).

VEZI CE SPUN PENSIONARII

Unii iau bani ca să-şi plătească şi facturile la întreţinere.

„Mă împrumut pentrru sărbători, pentru datorii că au venit plicurile cu gaz. Am mai luat şi altă dată împrumut. Acum să văd cât îmi dau că nu am garanţi, aşa-s oamenii", Gheorghe Melinte, 63 de ani.

BĂTRÂNII TRAG DE BANI CA SĂ-ŞI ACHITE ŞI DATORIILE

Conducerea CARP susţine că numărul celor acre apelează la ajutor financiar s-a dublat.

„A crescut cu 100% numărul persoanelor care se împrumută de la noi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca valoare însă a crescut doar cu 25%. Ca o caracteristică pentru anul acesta ar fi că deşi sunt mai mulţi care apelează la serviciile noastre, aceştia cer sume mai mici, în funcţie de pensie, ca să poată restitui împrumutul", spune Elena Ungureanu, preşedinta CARP Iaşi.

image

Elena Ungureanu, preşedinta CARP Iaşi

Anul trecut, 88 de pensionari ieşeni s-au împrumutat în apropierea sărbătorilor pascale cu 190.000 de lei, iar anul acesta cu 250.000 de lei.

Actele necesare pentru a face un împrumut sunt: cupon de pensie, buletin, decizia de pensionare în original şi doi garanţi. Pensionarii pot să împrumute de la 10 lei până la 7.000 de lei, iar numărul maxim de rate este 18. Dobânda este de 7-10%. În cazul în care banii sunt returnaţi mai repede, dobânda le este restituită.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite