Pelerinaj de Florii cu rugăciuni rostite în şoaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de ieşeni s-au rugat ieri împreună în procesiunea dintre Biserica Bărboi şi Mitropolie. Credincioşii au continuat şi astăzi, chiar de Florii, sărbătoarea primirii lui Iisus în Ierusalim, la toate bisericile din oraş.  

 Peste 1.000 de ieşeni din toate cartierele oraşului s-au strâns ieri la Biserica Bărboi din Centru pentru a participa la renumitul Pelerinaj de Florii. „Semnificaţia acestui pelerinaj este recreerea intrării lui Iisus în Ierusalim. În locul ramurilor de măslin, credincioşii folosesc în prezent crenguţe de salcie, răchită şi flori“, a explicat Georgeta Apostu, credincioasă.

Comerţ religios

„La slujba aceasta vin preoţi de la multe biserici şi aşteptăm să ne sfinţim crenguţele ca să le luăm acasă“, a precizat ieşeanca Dorina Pascal, aflată aseară în curtea Bisericii Bărboi. Aşa cu mse întimplă la toate sărbătorile, din preajma bisericii nu puteau lipsi vânzătorii, care îi ajutau pe cei care nu aveau crenguţele cu pricina.

image

„Legătura de răchită costă 2 lei, iar un fir de zambilă 1,5 lei. Păcat însă că poliţiştii nu ne-au lăsat să stăm lângă biserică, altfel am fi avut vânzare mai mare“, s-a plâns una dintre femeile cu crenguţe de răchită în braţe.

Procesiunea religioasă de ieri reprezintă pentru mulţi ieşeni o dată importantă în calendarul sărbătorilor ortodoxe. „Vin de aproape zece ani la acest pelerinaj pentru că îmi aduce o pace sufletească. De acum intrăm în Săptămâna Mare şi acest pelerinaj semnifică pentru noi drumul patimilor domnului Iisus“, a spus Elena Moraru.

În rugăciune şi astăzi

După terminarea slujbei, alaiul condus de preoţi s-a îndreptat pe lângă Hala Centrală către bulevardul Ştefan cel Mare, făcând popasuri pe parcurs la Bisericile „Sf. Sava“ şi „Trei Ierarhi“, înainte să se oprească la Mitropolie. Aici, credincioşii au fost întâmpinaţi, ca în fiecare an, de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei. Printre pelerini s-au „infiltrat“ ieri şi grupuri organizate de elevi de gimnaziu de la Şcoala „Alecu Russo“ şi Liceul „Garabet Ibrăileanu“, aduşi de profesoarele de religie.

image

Ca toţi credincioşii ortodocşi, ieşenii au continuat şi astăzi, de Florii, rugăciunile. „E normal să venim la biserică pentru că e o sărbătoare foarte mare“, a spus ieşeanca Maria Timofte, venită azi la slujba de la Mitropolie.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite