Patronii străini, mai darnici decât ieşenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii absolvenţi îşi încearcă norocul la interviu
Tinerii absolvenţi îşi încearcă norocul la interviu

Oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) conţine mai multe posturi în străinătate decât în oraş. În plus, job-urile în afara ţării sunt mai atractive financiar.

Cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi sunt în ţări precum Norvegia, Belgia şi Danemarca. Pentru Danemarca sunt disponibile 75 de posturi de ghid turistic, în timp ce belgienii caută 25 de muncitori cu experienţă în domeniul construcţiilor. Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în Danemarca, unde pot pleca 200 de persoane care vor să se angajeze în domeniul agriculturii.


Străinii oferă lefuri mai mari
„Pentru posturile de ghid turistic, candidaţii trebuie să cunoască la perfecţie limba engleză şi să vorbească cursiv o a doua limbă de circulaţie internaţională precum franceza sau germana. CV-urile şi scrisorile de intenţie trebuie să fie redactate în limba engleză şi pot fi depuse pe internet la www.eures.anofm.ro, la secţiunea solicitanţi loc de muncă“, a explicat Adriana Sârghie, purtător de cuvânt la AJOFM Iaşi. Dacă pentru un post de ghid în Norvegia salariul poate trece de 2.000 de euro lunar, în schimb, în agricultură, lefurile oferite de străini variază în jur de 1.200 de euro, din care se va scădea costul de cazare. „Selecţia pentru cele 200 de locuri în Danemarca va avea loc pe data de 10 martie, la Ploieşti“, a adăugat ofiaclul AJOFM Iaşi.


Cele mai multe job-uri anunţate de firmele din Iaşi sunt în domenii precum IT, confecţii, construcţii şi vânzări. Astfel, persoanele care vor să-şi caute de lucru pot găsi prin AJOFM posturi de confecţioner la companii precum ConfecţiiIntegrate Moldova, Iaşi Conf, Michael Com sau Nelmar. Singurul post pentru persoanele cu studii superioare a fost scos la concurs de Terra Imobil, firmă care caută un director cu experienţă.


„Astfel de posturi se obţin foarte greu, am fost şi eu la mai multe interviuri şi ţi se cere multă experienţă, dar ţi se oferă un salariu foarte mic“, a spus Liviu Damian, tânăr cu experienţă de coordonare în domeniul vânzărilor.

Încă un val de disponibilizări
Firmele ieşene continuă să-şi reducă personalul din cauza crizei financiare. De la începutul anului, aproape 250 de salariaţi au intrat în şomaj, iar în luna martie alte 271 de persoane îşi vor pierde locul de muncă. „Luna viitoare 271 de salariaţi vor deveni şomeri. Este vorba despre angajaţi ai CFR Marfă şi Infrastructură“, a afirmat Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite