Iaşi: Aleşii, spectatori în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii deputaţi şi senatori au muncit pe brânci, alţii doar s-au acomodat cu noile responsabilităţi

„Adevărul de Seară“ vă prezintă topul parlamentarilor ieşeni  în funcţie de prezenţa la votul final în cele două Camere.

Votul uninominal nu a schimbat cu nimic atitudinea parlamentarilor care au fost trimişi la Bucureşti de ieşeni. Asta reiese din studiile realizate de Institutul pentru Politici Publice.
Chiulangiul Iaşului este deputatul Relu Fenechiu. În cele şase luni de mandat a votat în plen doar de 57 de ori, în condiţiile în care colegii cei mai silitori au şi peste 300 de voturi. „Eu am fost prezent în sală, dar am refuzat să votez pentru că majoritatea actelor erau propuse de Guvern“, a susţinut Relu Fenechiu. Cumulat, deputatul ieşean mai are 17 absenţe la cele două comisii unde este membru, iar colegii din Camera Deputaţilor au recunoscut faptul că l-au văzut rar prin sala de şedinţe.


Alături de el, împarte ultimele două locuri la voturi finale exprimate colegul Cristian Adomniţei, care se poate „lăuda“ cu cele 85 de prezenţe la şedinţele din Camera Deputaţilor, deşi este ieşeanul care apare cu cea mai bogată activitate parlamentară.
Cel mai leneş parlamentar ieşean, senatorul Constantin Lazăr, susţine că nu a făcut mai mult decât o interpelare pentru că a fost la început. „Sesiunea aceasta a fost doar de acomodare şi acumulare. Din toamnă voi pune în practică ce am învăţat“, a declarat Constantin Lazăr.


Avem şi parlamentari harnici


Deputatul cu cele mai multe iniţiative legislative, 23, este Petrică Movilă. În acelaşi timp, este în coada clasamentului la prezenţă la vot final. „Sunt multe activităţi care au loc în paralel cu votul final şi atunci trebuie să lipsesc. Important este şi acest lucru, dar şi iniţierea de legi sau de modificări ale acestora“, explică Movilă.
Nicuşor Păduraru este deputatul ieşean cu cea mai mare prezenţă la vot, cu un procentaj de 98%. „Mă aşteptam să iasă un procent mai mic la centralizare. Oricum, munca de parlamentar nu poate fi cuantificată prin aceste statistici“, a susţinut Păduraru.


Ieşenii sunt revoltaţi


Activitatea parlamentarilor este total necunoscută pentru ieşeni. Multe nume de deputaţi sau senatori nici măcar nu au fost auzite până acum. „Nu am auzit de Adomniţei, doar de Vasile Mocanu şi de Luminiţa Iordache. Dacă nu au făcut nimic, nu ar trebui să fie plătiţi. Despre Relu Fenechiu aveam o părere bună, nu mă aşteptam să lipsească atât de mult“, a spus Robert Rotaru, de 32 ani, operator.


O parte dintre alegători nu sunt de acord nici cu leafa pe care o primesc aleşii. „Nu ştiu ca parlamentarii să fi făcut lucruri importante pentru noi. Una promit în campanie şi alta fac după aceea. Mulţi nu îşi merită banii pe care îi iau“, a susţinut Dumitru Asofiei de 38 de ani, pensionar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite