Iaşi: Sfânta Parascheva, între lacrimi şi manele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Sfânta Parascheva, între lacrimi şi manele
Iaşi: Sfânta Parascheva, între lacrimi şi manele

În timp ce mii de oameni din toată ţara aşteaptă la rând pentru a atinge moaştele Sfintei, ieşenii se distrează la grătarele din faţa Halei Centrale.

Maria are 60 de ani şi este din Craiova. Anul acesta ,a ajuns pentru prima dată la Iaşi de Sfânta Parascheva. După ce s-a rugat la racla de la Catedrala Mitropolitană, a plecat cu ochii în lacrimi. „A fost foarte emoţionant, pentru că am crezut că nu am să reuşesc să ajung“, a spus craioveanca Maria D.


Călătoria cu trenul de la Argeş până la Iaşi, pentru care a pus deoparte 130 de lei, nu i se pare grea Mariei Nica, de 68 de ani, chiar dacă nu are niciun venit. „Ne rugăm să ne ajute Dumnezeu să fim sănătoşi. Venim cu mâncarea de acasă, nişte brânză, ouă şi stăm până miercuri pe unde apucăm“, a detaliat Maria Nica. 


„Vin doar să mă rog“ 


Cu mâncarea în traistă şi cu banii strânşi în batistă, Natalia Pogariuc, de 82 de ani, a pornit şi anul acesta spre Iaşi ca să se roage la Sfântă. „Este al patrulea an când ajung la Iaşi şi vin doar să mă rog în curtea Mitropoliei. Nu pot sta la rând pentru că mă dor picioarele. Voi dormi aici, în aer liber, şi nu o să-mi fie frig pentru că sunt îmbrăcată bine. Lângă biserică nu-ţi este nici foame la cât de frumos cântă“, a spus Natalia Pogariuc, de 82 de ani. Rămasă văduvă acum 15 ani, femeia se roagă pentru liniştea ei şi a soţului răposat.


Bâlci la Hala Centrală


La câteva sute de metri de Mitropolie, pe esplanada de la Hala Centrală, muzica dată la maximum şi fumul de la fripturile de tot felul îi fac pe oameni să vorbească tare. Aglomeraţia din această parte a oraşului are miros de carne prăjită şi de vin, iar cei care stau la mesele amenajate pe şantierul de lângă Hală gesticulează larg şi râd din tot sufletul. „Am venit să mâncăm ceva în oraş şi să gustăm din vin. Nu ştiu dacă vom merge la Sfântă, îi lăsăm pe cei care vin de departe“, a spus ieşeanul Dumitru Vicu. Forfota nu lipseşte nici de pe strada Palat sau din Podu Roş, unde este amenajat un parc de distracţii. 

Întâlnirea sfinţilor

Moaştele Cuvioasei Parascheva vor fi duse astăzi, de la ora 19.00, pe traseul Catedrala Mitropolitană - Str. Sf. Andrei - Str. Palat - Biserica „Sf. Nicolae Domnesc“. Pe platoul lăcaşului de cult un sobor de preoţi va oficia „întâlnirea sfinţilor“, după ce vor depune în acelaşi loc moaştele Sfântului Vasile cel Mare.

Citeşte şi:

UPDATE Mii de pelerini au îndurat frigul pentru a se ruga la Moaştele Sfintei Parascheva

Puhoi de credincioşi la Sfânta Parascheva (VIDEO)

Restricţii de circulaţie la Sărbătorile Iaşiului

Unde pot găsi pelerinii locuri de cazare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite