Paradox la admitere în Iaşi: Bac slab, note de intrare mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La universităţile din Iaşi, ultimele medii de anul acesta au fost chiar cu trei puncte mai mari decât în 2010. Rectorii unităţilor de învăţământ superior cred că, deşi numărul candidaţilor este mai mic, valoarea studenţi-lor va creşte simţitor.

În anul cu cea mai mică promovabilitate la „examenul maturităţii“ la universităţile din Iaşi care au încheiat prima sesiune de admitere mediile de intrare sunt mai mari decât anul trecut. Primul care a sesizat paradoxul la care nu se aştepta nimeni este fostul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.„La facultate anul acesta s-a intrat cu medii mult mai mari ca în anii trecuţi.Un exemplu foarte bun este cel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde ultima medie la buget a crescut cu peste trei puncte“, a declarat Dumitru Oprea. Într-adevăr, aceasta este cea mai mare discrepanţă între mediile de admitere din ultimii doi ani. Dacă în 2010 ultimul candidat la buget la Teologie a intrat cu media 5,55, vara aceasta media ultimului admis a fost de 8,70.

Examenul de la Drept a scăzut mediile

Situaţia este similară la aproape toate facultăţile de la cea mai veche universitate din ţară. La Biologie, spre exemplu, anul trecut ultima medie de la buget a fost 6,52, iar anul acesta 9,15. La Facultatea de Litere ultimul candidat a intrat la buget cu media 8,34 anul trecut, iar ultima poziţie de anul acesta a fost ocupată cu 9,78, iar la Facultatea de Psihologie mediile de admitere au crescut de la 8,90 la 9,20, în vreme ce la Matematică s-a ajuns de la 6,02 la 7,22.

Singura facultate care pare să fie ferită de situaţia generală de la „Cuza“ este cea de Drept, singura, de altfel, la care de anul acesta s-a reintrodus examenul scris de admitere, constând într-o probă de Limba română, cu 50 de întrebări de tip grilă. „O apreciere generală pe care am realizat-o arată faptul că media de la Bacalaureat obţinută de candidaţii noştri se reflectă şi în nota pe care au obţinut-o la test. Sigur, au fost şi diferenţe, cazuri de tineri care au avut medii mult peste 9 în anii de liceu, iar la test au luat 6 - 7. Acestea sunt însă exemple singulare. Bineînţeles, având în vedere acest lucru, ne aşteptăm la performanţe mai mari de la candidaţii de anul acesta, pentru că au reuşit să promoveze şi un test. Acesta este, de fapt, şi mesajul pe care vrem să-l transmitem liceenilor care vor să se înscrie la facultatea noastră. Să se pregătească din timp şi temeinic pentru admitere“, a precizat Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept.

Medii de admitere mai mari au fost înregistrate vara aceasta şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Spre deosebire de anii anteriori, acum candidaţi cu medii peste 8 n-au intrat nici măcar pe locurile cu taxă. „În această primă sesiune de admitere am avut cu 10% mai puţini candidaţi decât în mod normal, dar am remarcat faptul că avem candidaţi cu medii mai mari, deci vor fi studenţi mai buni“, susţine Gerard Jităreanu, rectorul de la USAMV.

Puţine locuri la admiterea din toamnă

Următoarea sesiune de admitere din toamnă nu aduce veşti bune pentru cei care urmează să susţină Bacalaureatul în cea de-a doua etapă. „După confirmarea locurilor de către candidaţi, adică de miercuri, vom începe redistribuirea. Dacă sunt persoane care se retrag, vor urca în locul lor cei declaraţi iniţial respinşi“, a explicat decanul de la Drept. La „Cuza“ locuri libere au mai rămas la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 58, la Facultatea de Istorie, în număr de 70, 105 de locuri la Fizică, 15 la Matematică şi 8 la Teologie Romano-Catolică.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite