Palatul Brunstein din Iaşi: ghetoul din centrul oraşului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Iordăchescu în faţa Palatului Braunstein
Mircea Iordăchescu în faţa Palatului Braunstein

Fost hotel de lux, monumentul istoric Palatul Braunstein a ajuns un focar de infecţie şi un adăpost al boschetarilor. Locatarii se plâng de mizerie şi de starea degradată a clădirii, iar edilii aruncă responsabilitatea întreţinerii pe umerii chiriaşilor.

„Ocoliţi! Pericol de accidente" este întâmpinarea „călduroasă" pe care o oferă Palatul Braunstein de la intrare. Anunţul este însoţit de un grilaj de fier, amenajat la uşa fostului hotel de lux pentru a nu răni trecătorii cu bucăţile mari de faţade care se desprind de pe clădire.

Mircea Iordăchescu în faţa Palatului Braunstein

Locuit acum 170 de ani de boieri renumiţi din zona Moldovei, Palatul Braunstein a ajuns o ruină, în care boschetarii şi câinii maidanezi şi-au găsit adăpost.

Mircea Iordăchescu locuieşte în clădirea de la întersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Cuza Vodă de 36 de ani, timp în care a îndurat mizeria, gălăgia şi scandalurile nocturne vecinilor săi.

image

„Locuiesc aici din 1974. Clădirea este dărăpănată, stau mulţi boschetari şi Poliţia face deschinderi dese din cauza scandalurilor şi a beţivilor", a spus pensionarul de 67 de ani.

Locatari din Palatul Braunstein

Din cauza situaţiei juridice incerte a clădirii, locatarii nu au gaz şi nu au investit în consolidare. În plus, cei 45 de chiriaşi au adunat de-a lungul timpului datorii la întreţinere de peste 230.000 de lei.

Locatari din Palatul Braunstein

„Atunci când plouă, se prelinge apa pe scara blocului, toaletele vecinilor sunt stricate şi pereţii sunt infiltraţi cu urină. O vecină a ţinut în casă 30 de pisici", a mai spus bărbatul.

Primăria deţine doar 3/7 din imobil, restul fiind deţinută de către proprietari. În urma unui litigiu în instanţă, judecătorii au decis să nu dispună ieşirea din indiviziune în natură. Astfel, municipalitatea trebuie să achite despăgubiri în valoare de 2,6 milioane de lei pentru a intra în proprietatea clădirii.

„Primăria a făcut recurs în instanţă pentru că daunele erau prea mari. Acum încercăm să facem o expertiză ethnică a clădirii pentru a vedea valoarea ei şi lucrările pentru consolidare", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Edilii dau vina pe locatari

Şefii din Primărie spun că familiile trebuiau să investească pentru ca imobilul să nu ajungă în mizerie.

„Chiriaşii trebuiau să sune la Poliţia Comunitară dacă aveau probleme cu boschetarii. Clădirea este în mizerie pentru că familiile nu au putut să pună nici măcar un interfon", a spus Letiţia Palaga, şef al Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat.

Dacă municipalitatea va prelua clădirea, toţi chiriaşii vor fi mutaţi, iar clădirea va avea o altă utilitate. „Clădirea este prea valoroasă pentru a-i muta înapoi pe chiriaşi. Îi căutăm alte locuinţe", a mai spus Palaga.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite