Păcatele poliţiştilor de la inspectoratele Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din iunie anul trecut şi până acum, zeci de poliţişti de la inspectoratele din regiunea de Nord-Est a ţării au făcut obiectul cercetărilor disciplinare şi chiar al unor dosare penale.

Fie au fost subiectul unor  dosare de corupţie, fie au fost cercetaţi disciplinar de superiori pentru diferite abateri, angajaţi ai inspectoratelor judeţene de Poliţie din regiunea de Nord-Est a Moldovei au fost puşi în ultimele 12 luni să dea cu subsemnatul în faţa superiorilor sau procurorilor.

La Iaşi, 21 de poliţişti, din care 4 ofiţeri şi 17 agenţi au fost sancţionaţi disciplinar. Alte 14 cazuri urmează să fie analizate de Comisia de Disciplină, iar în acest moment sunt în lucru 25 de dosare care privesc eventuale fapte de indisciplină. „Este vorba de neglijenţă în serviciu, incompatibilităţi, conflicte de interese şi comportamente necorespunzătoare în timpul serviciului, în familie şi societate“, a spus Alina Vezeteu, agent în cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Numai în judeţul Botoşani, 28 de poliţişti au fost anchetaţi, cercetaţi sau sacţionaţi disciplinar de şefii lor în ultimele 12 luni. Cei mai mulţi au fost prinşi băuţi la volan, au produs accidente ori au ajuns să fie suspectaţi de contrabandă cu ţigări sau luare de mită. Agentul Lucian Leahu (34 de ani), este cercetat de DIICOT pentru că ar fi făcut parte dintr-o reţea internaţională de trafic de persoane. Dosarul poliţistului este în lucru la procuror. Până când judecătorii vor hotărî dacă este sau nu vinovat, acesta a fost pus la dispoziţia instituţiei. „A fost mutat pe altă funcţie la Poliţia Municipiului Botoşani, i s-a luat arma şi legitimaţia şi execută doar atribuţiunile trasate de şeful său, neavând voie să părăsească localitatea“, a spus Daniela Daria, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.

Luaţi în colimator de DGA
13 poliţişti băcăuani au ajuns şi ei să fie cercetaţi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bacău. „9 dintre ei au fost deja puşi sub învinuire şi se continuă cercetările“, a declarat inspectorul Roland Filipescu, purtătorul de cuvânt al DGA Bacău.

Cel mai recent dosar  pe care îl instrumentează ofiţerii anticorupţie este cel al poliţiştilor Gheorghe Onofrei, de la Postul de Poliţie Podu Turcului şi Daniel Borcea, ajutorul şefului de post din comuna Găiceana, suspectaţi că ar fi închis ochii la furturile de gazolină din conductele care treceau prin zonă.

A făcut zob maşina de serviciu
În iunie 2010, Jănel Plăcintă (33 de ani), şeful postului de poliţie Dragomireşti, judeţul Neamţ, s-ar fi urcat băut în  maşina de serviciu pe care a făcut-o zob. Alcoolemia acestuia  era de peste 1 la mie. Şefii IJP Neamţ au demarat în paralel cu procurorii două anchete interne, iar poliţistul a fost mutat. „S-a pus în mişcare urmărirea penală, iar colegul nostru primeşte doar salariul de bază“, spune Neculai Isache, liderul SNPPC Neamţ.

Agenţi de frontieră judecaţi în loturile „Albiţa“ şi „Siret“

Cazurile care au zdruncinat din temelii lumea justiţiei din Moldova au fost fără îndoială arestările masive de la începutul acestui an de la vămile Siret şi Albiţa. În luna februarie, 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră de la Vama Siret au fost arestaţi pentru luare de mită şi organizarea de grup infracţional. Ei ar fi încasat peste 3,6 milioane de lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera fără a le supune controlului vamal, susţin procurorii.  Printre cei  care au fost arestaţi s-a numărat şi fostul şef al PTF Siret, Aurel Anea. Toţi cei din lotul Siret au fost trimişi în judecată.

Pe lista poliţiştilor suceveni luaţi în vizor de procurori se numără şi Florin Muscă (32 de ani) de la poliţia judiciară din Fălticeni,  acuzat că ar fi primit şpagă 1.000 de euro pentru a muşamaliza un viol reclamat la poliţie în octombrie 2010. Este judecat sub acuzaţia de luare de mită.

Destituit după o şedinţă foto cu pistolul
Şi oamenii legii din Vaslui au dat explicaţii anchetatorilor. 47 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră de la Albiţa au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. Cel mai inedit caz râmâne al agentului Alin Patrichi. În toamna anului trecut, el a fost destituit după ce s-a lăsat fotografiat făcând striptease şi jucându-se cu pistolul din dotare la petrecerea de majorat a iubitei sale. La începutul acestui an, Patrichi a fost arestat pentru proxenetism.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite