Barurile cu păcănele au pus stăpânire pe Capitala Moldovei (AUDIO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni, spaţiile cu jocuri de noroc s-au răspândit în toate cartierele din municipiul Iaşi. Chiar dacă ştiu că nu există nicio strategie de câştig, împătimiţii de „păcănele" revin mereu în căutarea potului cel mare.

Din cartierul Dacia şi până la pasarela Alexandru, reporterii „Adevărul de Seară" au numărat nu mai puţin de 12 spaţii unde amatorii pot să-şi toace banii la jocurile mecanice de noroc. Acestea stau chiar şi una lângă alta, pentru a pune pe jucător în situaţia dificilă de a alege. Aşa este cazul la două localuri de „păcănele", situate geam în geam lângă trecerea de pietoni din Zimbru.

Conform ieşenilor care locuiesc în zonă, unul dintre localuri a apărut de curând, în locul unui magazin de termopane, însă schimbarea nu le este pe plac. „După anumite ore, înjurul acestor localuri se adună tot felul de indivizi dubioşi", a spus Ioan Pavel, locatar în Alexandru.

Mai citiţi:

Iaşi: Trăieşte boiereşte din poker online

Păcănele în loc de crâşme

Un alt „focar de păcănele" se găseşte în zona Podu Roş-Bulevardul Socola, unde funcţionează 13 săli cu jocuri de noroc, care nu duc lipsă de clienţi indiferent de oră. Nici aici ieşenii nu sunt mai îngăduitori cu prezenţa atâtor locuri unde să-ţi pierzi banii.

„Înainte apăreau o mulţime de biserici şi de crâşme. Acum văd că sunt la modă weed-shop-urile şi jocurile de noroc. Sper să dispară la fel de rapid precum au apărut. Mi se pare o lipsă de responsabilitate şi de educaţie să îţi topeşti banii aiurea când nu ai nici măcar ce pune pe masă", a declarat Alexandru Holic, părinte.

Zona cu cele mai multe jocuri de noroc este însă, de departe, Păcurari şi Gara, unde reporterii „Adevărul de Seară" au numărat mai bine de 20 de localuri, câteva dintre ele fiind de dimensiunile unor cazinouri. În total, la nivelul municipiului Iaşi, figurează nu mai puţin de 229 de asemenea localuri în statisticile eliberate de Ministerul Finanţelor la 31 ianuarie 2011.

Profilul jucătorului de noroc

De cele mai multe ori, anturajul este cel care te bagă în păcat. „Merg la jocuri de patru ani. Prietenii mei jucau mult şi văzând cum unii dintre ei câştigă am fost tentat şi eu", povesteşte Andrei, student. „Eu am jucat prima dată acum două săptămâni şi am câştigat 1.000 de lei. Acum încerc să mai dau peste acel noroc", spune Gabriel, un alt tânăr venit la studii în Iaşi.

image

Anturajul este unul din motivele principale cauze pentru dependenţa de jocuri de noroc

Odată intrat în acest cerc vicios, speranţele la marele noroc sunt întreţinute de poveştile de succes care circulă printre jucători. „Unii mor de ciudă când aud cum alţii câştigă mii de lei în timp ce ei nu ajung niciodată la potul cel mare", spune Andrei. La finalul unei sesiuni normale de joc, respectiv în care au jucat de la 10 lei în sus, mai toţi împătimiţii pleacă abătuţi.

Ascultă mărturia unui împătimit care explică de ce revine în sala de jocuri:

„De cele mai multe ori sunt frustrat din cauză că nu am câştigat o sumă acolo, dar revin mereu în speranţa că îmi voi recupara banii până la urmă. Alţii însă nu ştiu să se oprească la timp şi ajung să împrumute sume imense", declară Mihai, un tânăr care-şi încearcă norocul la „păcănele" de aproape un an.

În ceea ce priveşte şansele de câştig, toţi jucătorii care au discutat cu reporterii „Adevărul de Seară" au recunoscut la unison că, spre deosebire de alte jocuri de noroc cum ar fi poker-ul, în cazul de faţă nu există nicio strategie, ci doar credinţa într-un noroc chior.

Ascultă explicaţia mecanismului de câştig la păcănele aşa cum circulă printre jucători:

„Aparatele sunt setate să-ţi ia banii în 75% din cazuri şi să permită câştiguri în restul de 25% din situaţii. Toţi cei care se aşează în faţa aparatelor ştiu acest lucru, dar speră să prindă acea perioadă de 25%", a explicat Andrei.

Cum se poate trata dependenţa faţă de jocurile de noroc

Amploarea tot mai mare a jocurilor de noroc este trecută de sociologi pe seama lipsei de educaţie şi disciplină din rândul tot mai multor tineri. „Criza financiară în care ne aflăm îi îndeamnă pe aceşti jucători să caute câştiguri mari într-un timp scurt. Lipsa unei preocupări stabile favorizează cedarea în faţa unor asemenea tentaţii", a explicat Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Politice de la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Mai mult, cei ce frecventează astfel de locaţii sunt încercaţi de un puternic sentiment de vinovăţie, dar nu pot renunţa la viciu. „Însuşi faptul că încearcă să găsească motive pentru care fac lucrul acesta dovedeşte faptul că sunt conştienţi de dependenţa lor faţă de un fenomen patologic. În cele din urmă, eventualele câştiguri rămân insignifiante faţă de banii pierduţi", a precizat Gavriluţă.

Ajutor specializat în fiecare duminică

Intrarea în grupul de suport pe care acesta îl coordonează este gratuită iar clienţi se găsesc tot timpul. „Zeci de oameni beneficiază în prezent de terapie. Jocurile de noroc lovesc la fel şi în bărbaţi şi în femei, şi în tineri şi în bătrâni, din toate mediile sociale", a spus psihologul Octavian Driga, coordonatorul Grupul Jucătorilor de Noroc Anonimi „Crucea Albastră".

Întâlnirile au loc în fiecare duminică, de la ora 17.00, în sediul Asociaţiei „Crucea Albastră" de pe strada Cuya Vodă, nr. 2, deasupra fostului CEC. Pentru a-şi asigura prezenţa la aceste sesiuni desfăşurate într-un anonimat desăvârşit, cei interesaţi pot apela numărul de telefon 0745.585.811.

„Viciul pentru jocurile de noroc creează o dependenţă ascunsă. Nu există indicii vizibile, spre deosebire de beţivi, după care se ţin câinii. Sunt puţini cei care recunosc că au o problemă", a explicat Octavian Driga.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite