PORTRET IAŞI Daria Muscalu: „Pictura este un mod de viaţă pentru mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria Muscalu
Daria Muscalu

Sarah Daria Muscalu pictează de 13 ani şi a avut până acum 17 expoziţii personale şi alte câteva zeci alături de alţi artişti.

Sarah Daria Muscalu are doar 17 ani, dar până acum a reuşit să realizeze cât alte persoane într-o viaţă. Adolescenta pictează de 13 ani şi până în prezent a avut 17 expoziţii personale. Talentul Dariei a fost descoperit la 4 ani. „Pictam ca orice copil, iar într-o zi la părinţii mei în vizită a venit profesorul Aurel Istrati, care m-a văzut când lucram la un portret al mamei. El a observat că am talent şi m-a îndrumat către profesorul Petrache Bicer. Cu dumnealui am lucrat până în clasa a VI-a, când din păcate a decedat“, povesteşte Sarah. La 6 ani a avut prima expoziţie de pictură, în care a prezentat şi lucrarea datorită căreia a fost descoperită. În anul următor a avut şi o expoziţie de icoană pe sticlă. An de an tânăra pictoriţă a reuşit să se perfecţioneze, iar din clasa a V-a urmează cursurile Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“. Aici este îndrumată de profesoara Mihaela Panait.


A expus în străinătate


Până la vârsta de 17 ani artista a avut 17 expoziţii personale în ţară şi străinătate. De asemenea, picturile sale au fost expuse la diferite evenimente alături de operele altor artişti în Japonia, Canada, Franţa, Italia, Belgia, Serbia etc. „Acum am trimis un tablou la o expoziţie în Canada. Am vândut şi câteva tablouri, dar de unele dintre ele chiar nu vreau să mă despart. Din expoziţia pe care am făcut-o după moartea profesorului Bicer nu am vrut să vând niciun tablou“, a spus artista. Sarah Daria Muscalu şi-a adăugat în palmares şi zeci de premii obţinute la concursurile de profil.


Printre acestea se numără şi premiul I la Concursul de Artă Plastică Nicolae Tonitza, Concursurile Internaţionale de Artă Plastică din Ungaria, Chişinău, Cernăuţi, Italia; premiul I la Salonul Naţional de Artă Vizuală al Elevilor 2010. Artista a încercat să îmbine toate stilurile şi lucrează în ulei, pastel, cărbune, tuş şi acuarelă. „Încerc să iau de la fiecare stil ce a fost mai bun şi încerc să îmi formez un stil şi un caracter pe baza celor învăţate. Consider că trebuie să am cunoştiinţe din toate ramurile, să încerc tot şi să ajung la o concluzie. Îmi place mult realismul, barocul, iar din arhitectură goticul“, spune Daria.


Tânăra artistă nu a neglijat nici şcoala, iar anul trecut a terminat clasa a X-a cu media 10, performanţă la care vrea să ajungă şi anul acesta. Daria este hotărâtă să urmeze cursurile unei Universităţi de Artă şi speră să ajungă să aibă o carieră pe plan internaţional.

întrebări şi răspunsuri


Ce planuri de viitor ai?
Anul acesta lucrez la a 18-a expoziţie, care va prezenta o retrospectivă a tuturor lucrărilor mele. Evenimentul va avea ca noutate pictura în ulei. De asemenea, lucrez la un catalog în care să expun cele mai reprezentative lucrări.


Te-ai gândit vreodată să renunţi la pictură?
Niciodată nu am vrut să renunţ. Pictura pentru mine este modul în care comunic cu publicul şi un mod de viaţă. Pentru mine este mai mult decât un refugiu.

ce-i place
Artistei îi plac călătoriile, muzica, marţipanul şi întâlnirile cu prietenii. De asemenea, iubeşte să citească. „Îmi plac mult cărţile lui Mircea Eliade“, spune Daria.

ce nu-i place
Dariei nu îi plac răutăţile de orice gen şi superficialitatea. Tinerei artiste îi este frică de şerpi şi nu suportă frigul.

profil
născută. 13 martie 1994, la Iaşi.
studii. Elevă clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Octav Băncilă“ din Iaşi.
familie. Este singură la părinţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite