PORTRET IAŞI Cintia Colibaba: cea mai tânără femeie oenolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cintia Colibaba
Cintia Colibaba

Doctor în viticultură şi oenologie, tânăra vrea să folosească în industria cosmetică şi farmaceutică compuşii aromaţi care se pierd în urma fermentaţiei.

Încă de mică, Cintia Colibaba a fost captivată de misterul viilor şi vinului din damigene, iar pasiunea pentru oenologie i-a fost insuflată de bunicul său, dr. ing. Livius Jianu, fost profesor la Universitatea de Agronomie din Iaşi. „L-am cunoscut prea puţin din punct de vedere profesional pe bunicul meu pentru că a murit când eu aveam 12 ani. Ţin minte însă că mereu avea de făcut câte ceva pentru facultate legat de viticultură. Mă fascina cât de dedicat era în tot ceea ce făcea“, povesteşte Cintia. A urmat studii în domeniu la Facultatea de Horticultură, iar anul III i-a confirmat că a ales drumul cel bun.


„Abia atunci când am făcut practică mi-am dat seama cât de mult îmi plăcea. Atunci am avut contact cu ceea ce se întâmplă în mod frecvent în oenologie şi în cramă“, mărturiseşte Cintia Colibaba. Aşa se face că în prezent este doctor în viticultură şi oenologie, fiind de altfel a doua femeie  din Universitate specializate în acest domeniu. Marea ei bucurie este că se află la catedra unde şi bunicul ei a predat cu aproape două decenii în urmă.


A ajutat la coordonarea lucrărilor de licenţă şi masterat pe teme de vinificaţie, a participat la zeci de degustări, iar cel mai vechi vin pe care l-a băut a fost făcut chiar de bunicul ei. „A fost o Grasă de Cotnari din 1979, iar pentru mine a avut o însemnătate specială pentru că a fost ultimul vin făcut de bunicul meu“, spune doctorul în oenologie.


Aromele vinului, folosite în cosmetică


În general, îi plac vinurile roşii seci, dar nu refuză nici o licoare a lui Bachus creată corect şi cu suflet. Priceperea ei este recunoscută şi de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Astfel, tânăra coordonează un proiect de cercetare post-doctorală cu finanţarea CNCSIS, obţinut prin concurs de proiecte la nivel naţional, în cadrul căruia vrea să demonstreze că anumite arome ale vinului pot fi folosite pentru crearea de produse cosmetice şi farmaceutice.


„Momentan vreau să văd care sunt compuşii aromaţi ai vinului care se pierd în urma fermentaţiei şi despre ce cantitate este vorba. Apoi vreau să îi reutilizez în industria cosmetică şi cea farmaceutică. Împreună cu echipa de cercetători de la Laboratorul de Oenologie al Universităţii, vom pune bazele unui studiu în acest sens şi avem încredere că va fi un proiect de succes“, mai spune doctorul oenolog.

întrebări şi răspunsuri
Cum se descurcă o femeie într-un domeniu destinat aproape exclusiv bărbaţilor?
Este adevărat că oenologia este asociată bărbaţilor, ei au şi forţa fizică pentru a se descurca în acest domeniu, dar  şi calităţile senzoriale mai dezvoltate decât ale femeilor. Eu am vrut să demonstrez că partea estetică - fineţea unei femei, dar şi partea practică - capacitatea sa de muncă, merg mână în mână. Pasiunea pentru vin şi viţă de vie nu ţine cont de sex, ci de înclinaţie. 

Care sunt câteva trucuri pentru a obţine un vin bun?
Este foarte importantă igiena din timpul vinificaţiei şi menţinerea vinului cât mai natural: fără zahăr şi alcool adăugate.  

ce-i place
„Îmi place să fac voluntariat, sunt prinsă în tot felul de astfel de activităţi şi ador să merg la schi. De asemenea, îmi place să joc badminton cu colegii de la doctorat ori de câte ori am ocazia“, spune oenologul.
ce nu-i place
„Ipocriţii nu-mi plac deloc şi nici încetineala cu care se fac schimbările în România. Îmi displac delăsarea şi birocraţia excesivă“, mai spune Cintia Colibaba.

profil
născută. 13 aprilie 1982, Iaşi.
studii. A terminat doctoratul la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi.
familie. Are o soră mai mică.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite