PORTRET/ Tudor Luchian - Fizicianul care caută tratament pentru cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Luchian
Tudor Luchian

Profesorul Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică lucrează la un proiect de cercetare unic în România, care-şi propune descoperirea de medicamente împotriva cancerului.

La doar 42 de ani Tudor Luchian a fost curtat de cele mai mari institute de cercetare din lume. În 2001 a lucrat într-un laborator din Texas, unde a realizat şi proiecte finanţate de NASA. În 2007 a refuzat oferta de a preda la Universitatea Oxford, una dintre cele mai bine cotate instituţii academice din lume, pentru a se întoarce în România. A vrut cu orice preţ să realizeze în Iaşi primul laborator de Biofizică Moleculară şi Celulară, la Universitatea „Al. I. Cuza“, şi, cu mult efort, şi-a îndeplinit visul.


„Când m-am întors în România, în laboratoare era o situaţie groaznică. Erau doar nişte pereţi goi“
, ne-a spus Tudor Luchian. Laboratorul a fost dotat cu aparatură modernă. În 2008, fizicianul a reuşit să obţină un proiect de 2000.000 de euro finanţat de Centrul Naţional de Managament, care-şi propune să revoluţioneze lumea medicală.

Foloseşte venin de viespe
Împreună cu o echipă de tineri cercetători, Tudor Luchian lucrează la realizarea unor antibiotice de ultimă generaţie, care trateze cancerul. Profesorul spune că este prima cercetare de acest gen din România.
Deocamdată, Tudor Luchian  a reuşit să demonstreze în laborator că anumite macromolecule, denumite ştiinţific peptide, în intercaţiune cu anumite substanţe, extrase chiar şi din veninul de viespe de exemplu, pot să ucidă doar celulele bolnave.

Pentru a realiza cercetarea, fizicianul a comandat venin de viespe din străinătate. Cercetătorul urmează să stabilească substanţele cele mai bune pentru fiecare tip de cancer întrucât antibioticele clasice ucid toate celule. „Proiectul este extrem de greu şi singura garanţie pe care o ai este că trebuie să munceşti mult ca să obţii rezultate“, a spus profesorul de la Fizică.

Nemulţumit de cercetarea din ţară
După ce a văzut laboratoare de cercetare de la institute cunoscute, profesorul Tudor Luchian este dezamăgit de activitatea ştiinţifică din ţară. „Cercetarea din România este un subiect complicat. Nu aveam motive să ne lăudăm. Un raport făcut recent de cei de la National Science a relevat faptul că din perspectiva productivităţii ştiinţifice stăm modest. Suntem în urma unor state cu potenţial mai mic de cercetare, cum ar Brazilia, Iranul şi Turcia“, a mai spus profesorul de la Facultatea de Fizică. 

Profil
Născut. 26 februarie 1968, Fălticeni.
tudii. Facultatea de Fizică, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce regrete aveţi în plan ştiinţific?
Regretul meu este că nu mai pot să dau un răspuns la fel de tranşant la întrebarea „Ce ai prefera să faci? Să rămâi sau să pleci din ţară?“. E un răspune greu de dat.
Ce oportunităţi aţi avut în viaţă?
După terminarea studiilor, prima şi cea mai mare oportunitate a fost să rămân la facultate şi să continui activitatea în cadrul unei secţii nou create. Nu am făcut altceva decât să exploatez oportunităţi oferite în viaţă. De exemplu, pentru doctorat am trimis o scrisoare de intenţie la universitatea din Austria. M-au acceptat în două săptămâni şi am finalizat doctoratul în această ţară. 

Ce-i place
Pasiunea mea este lupta. Îmi place sportul, îmi place să citesc când sunt relaxat, îmi plac activităţile în aer liber.

Ce nu-i place
Detest duplicitarismul, dublul limbaj, minciuna şi mai ales detest lipsa curajului de a face ceea ce promitem că facem . Astea sunt atributele care trag România înapoi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite