PORTRET/ Dan Zaharia - A creat Google-ul donatorilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antreprenor şi consilier retail cu experienţă, ieşeanul a avut ideea creării www.donor.ro, primul motor de căutare al donatorilor de sânge din România.

Pe 11 ianuarie, primul site românesc care se vrea a fi un instrument eficient de încurajare a donării de sânge a fost lansat oficial. Ideea îi aparţine lui Dan Zaharia, un ieşean care, motivat de problemele celor din jur, a încercat să găsească o soluţie. „Cred că totul a început în 2008, când Florin Sîrbu, care a lucrat şi el la crearea donor.ro, a avut probleme cu fetiţa şi a trebuit să plătească o sumă imensă, pe care, până la urmă, a reuşit s-o strângă“, povesteşte Dan Zaharia.

Verifică riguros cererile de donaţii
O altă experienţă avea să-i imprime chiar mai puternic ideea că oamenii care ajung în situaţii disperate au nevoie de ajutor. „Anul trecut, primăvara, tot Florin mi-a trimis un mesaj despre o fetiţă care avea nevoie de sânge. Atunci am fost şi eu şi am donat“, adaugă bărbatul. Felul în care a fost întâmpinat la Centrul de Transfuzii l-a făcut să-şi pună întrebări, nu fără răspuns. Avea o grupă de sânge rară, ceea ce-l făcea un donator destul de special.


În acelaşi timp, primea frecvent mesaje în care se cerea ajutorul potenţialilor donatori. Multe erau spam-uri, trimise doar pentru a aduna mai multe adrese de e-mail şi, implicit, pentru a câştiga uşor nişte bani.


„Chiar zilele trecute am primit un astfel de mesaj cu un caz de la Bacău. Se dădeau două numere de telefon. Unul nu era valabil, iar altul era de la o instituţie fiscală engleză. Nu pot promova spam-uri, toate cererile trebuie verificate“,
explică el.

Împreună cu profesorul de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Florin Sîrbu şi cu medicul Laura Petrescu de la Centrul de Transfuzii, o echipă de IT-işti a început să lucreze încă din toamna anului trecut la proiectul donor.ro. Ea voia să pună la punct un motor de căutare al donatorilor de sânge care să fie util cazurilor reale şi care să ofere informaţii sigure despre donare.

A creat un site cu acoperire naţională
Orice potenţial donator care îşi face cont pe site află despre pacienţii internaţi în spitalele din oraşul în care locuieşte. „Noi nu vrem să ajutăm doar cazurile care ajung la Centrul de Transfuzii, ci vrem o acoperire naţională. Bineînţeles, cererile de sânge sunt verificate“. Persoanele care vor să caute donatori pentru cineva apropiat sunt ajutate. „Accesul membrilor este gratuit, oricine îşi poate face cont.  Respectăm o anumită intimitate, nu dăm numele întreg şi diagnosticul, dar cine ştie că este compatibil poate merge să doneze“, explică ieşeanul.

Profil
Născut. 16 decembrie
1975, Iaşi.
Studii. A absolvit programul de MBA Româno-Canadian, la Bucureşti.
Familie. Este căsătorit
şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Câţi utilizatori are www.donor.ro?
Deocamdată, aproximativ 160. Se înscriu 10-15 persoane în fiecare zi, dar sperăm să ajungem la o bază de date consistentă, necesară pentru ca mecanismul să funcţioneze eficient, să fie util celor care au nevoie de donaţii, dar şi donatorilor.
De ce ar merge cineva să doneze sânge?
Sunt multe motive pentru care merită să donezi sânge. În primul rând, ştiu din experienţă, sunt multe persoane care ajung să-şi afle grupa de sânge abia când au o problemă gravă de sănătate, iar atunci poate să fie prea târziu. Dacă donează sânge, atunci medicii pot şti din timp, fără să aştepte rezultatul analizelor.

Ce-i place
Dan Zaharia este un admirator al lui Jamie Oliver, bucătarul-vedetă din Marea Britanie. „Îmi place nu doar pentru că gătitul este un hobby de-al meu, ci şi pentru că a reuşit să îmbine cu succes arta culinară cu divertismentul“, spune antreprenorul.

Ce nu-i place
„Nu sunt de acord cu atitudinea celor care se ghidează după un fel de filosofie distructivă, a celor care se bucură dacă moare capra vecinului“, explică el.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite