PORTRET/ Dan Vrăjitoru - Inventează jucării inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 72 de ani, Dan Vrăjitoru are în palmares 30 de jucării create de el. Acestea sunt menite să dezvolte deprinderile logico-matematice ale copiilor.

Ideea de a crea jocuri pentru copii i-a venit în Maroc, unde a predat algebră logică. De lucru s-a apucat după 1989, când a obţinut un brevet de invenţie pentru un dispozitiv mecanic pe care l-a realizat.  Şi-a ghidat invenţiile după clasicul şah. Jocurile cuprindeau tot felul de desene ce reprezentau piese de şah, dar pentru că nu aveau priză în rândul celor mici a trecut la o variantă îmbunătăţită.

„O educatoare m-a sfătuit să renunţ la tradiţionalele piese de şah şi să mă orientez spre figuri geometrice. Aşa a avut loc o primă încercare de a înlocui şahul cu un joc mai simplu, care să cuprindă şi elemente de matematică“, a spus Dan Vrăjitoru.


Jocurile constau în mişcări succesive ale figurilor geometrice. Fiecare dintre participanţi are şi o fişă cu figuri geometrice, care îl vor ajuta să-şi stabilească punctajul şi să vadă cum se situează faţă de adversar. „Nu este un joc greu. Fie se roteşte dispozitivul la 90 de grade, fie la 380 de grade şi apoi se încep mutările. Trebuie însă să fii perspicace ca să obţii cât mai multe puncte“, a mai spus Vrăjitoru.

Concurentul invenţiilor, calculatorul
Autorul jucăriilor susţine însă că invenţiile sale nu au mare succes în rândul prichindeilor. De vină sunt vremurile pe care le trăim şi care îi ancorează pe copii în lumea tehnologiei. „Acum numai calculatorul este la modă, dar  ar fi bine ca cei mici să mai gândească şi cu capul lor“, a spus Vrăjitoru. Invenţiile sale nu au fost salutate nici de mediul academic. Din 1996 când a ieşit la pensie, inventatorul se duce la Grădiniţa 13 şi la „Sf. Sava“ pentru a ţine ore cu cei mici. Nu cere bani, dar vrea să-i înveţe pe cei mici să îi utilizeze jocurile. „Puţine educatoare au preluat jocul şi îl folosesc în lipsa mea. După ce eu plec, alte treburi sunt mai urgente“, a completat pensionarul.

Caută producător pentru creaţiile sale
Inventatorul încearcă de peste 10 ani să găsească un producător care să-i fabrice jucăriile. Deşi ieftine, 20 de lei bucata, toţi se feresc. „Am fost şi la o fabrică de jucării din Bucureşti, dar au considerat că nu ar avea succes comercial imediat“, a conchis Vrăjitoru.

Profil
Născut. 17 iunie 1938,
Copand, Alba.
Studii. Facultatea de
Electronică şi Telecomu-
nicaţii, Bucureşti.
Familie. Divorţat, are trei fiice.

Întrebări şi răspunsuri
Cât durează construirea unui astfel de joc pentru copii?
Destul de mult pentru că ideile nu-mi vin deodată. Multe le-am construit în urma unor discuţii pe care le-am avut cu cei din jurul meu. De exemplu, bunica unui copil de la grădiniţă mi-a sugerat ca în loc de pătrate să folosesc cercuri şi să le colorez, pentru a fi mai interesante. Am pus ideea în aplicare şi a rezultat un nou joc.
Cum îi ajută jocul pe cei mici?
Le dezvoltă inteligenţa logico-matematică. Un asemenea joc le serveşte şi pe viitor pentru că îi învaţă să fie organizaţi, să-şi organizeze acţiunile şi să o aleagă pe cea mai importantă pentru ei.

Ce-i place
Îmi place să gândesc cu capul meu şi nu să iau ideile gândite de alţii înainte. Doar pe cele ale lui Iisus Hristos le accept pentru că sunt înţelepte. Îmi place să spun că vin din partea lui Iisus Hristos şi a lui Aurel Vlaicu. Acesta din urmă s-a sacrificat pentru o idee, aceea ca noi să putem zbura.

Ce nu-i place
Nu îmi plac viclenia şi prostia. Prostia este naturală, nu ai ce face, dar oamenii vicleni încearcă să obţină avantaje necuvenite, iar asta chiar nu-mi place.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite