PORTRET/Marius Buturin Învingător în lupta cu gravitaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion la atletism, acrobatul de la Quasar Dance a urcat pe scenă alături de Taz, fondatorul trupei Simplu, şi a apărut în unul dintre videoclipurile Ancăi Parghel.

Marius Buturin a venit în Iaşi acum mai puţin de trei ani. Avea deja ani lungi de acrobatică şi colaborări cu nume sonore: a apărut în multe spectacole alături de Taz, fondatorul trupei Simplu, a avut un rol principal în videoclipul piesei „Zamorena“ semnată de Tom Boxer şi regretata artistă Anca Parghel.


„Mi-a plăcut breakdance-ul din copilărie, de când apăruse trupa Simplu. Nu-mi puteam dezlipi privirea de televizor când se difuzau videoclipurile lor“, îşi aminteşte el. Primele încercări le-a făcut departe de privirile ironice sau amuzate ale prietenilor, la bunici. Învăţase mişcările privindu-le. Au urmat ani de exerciţii intense, de sporturi practicate la nivel înalt.


Circul, şcoala de acrobaţie
Dar antrenamentele sale nu ar fi dat aceleaşi rezultate spectaculoase dacă nu ar fi luat lecţii de la angajaţii unui circ din Bucureşti. „La Palatul Copiilor, Circus Agora închiriase o sală foarte bună pentru acrobaţii. În cele nouă luni la circ am învăţat foarte multe“, spune sportivul. A avut chiar ocazia să demonstreze ce poate într-o reprezentaţie, alături de acrobaţi experimentaţi. Circul s-a dovedit a fi o foarte bună şcoală de dans urban. Taz, care îl motivase de la distanţă să se apuce de breakdance, i-a devenit un apropiat colaborator. „Am avut nenumărate spectacole împreună. Plecarea mea din Bucureşti nu l-a bucurat“, explică Marius.

Printre antrenamente, a găsit timp şi pentru a face cascadorii. Când Suceava şi-a sărbătorit 620 de ani de atestare documentară, el a fost una dintre „victimele“ exploziei de pe zidurile Cetăţii de Scaun.Sportiv până în măduva oaselor, Marius a practicat de la fotbal, atletism, până la judo. Acum, pe lângă cursurile de acrobatică şi antrenamentele de la Quasar Dance, face aproape zilnic două ore de exerciţii individual. Pentru colegi, el a fost o „revelaţie“.


Sare peste 10-11 persoane, tavanul este adesea limita saltului, iar pereţii îl susţin, ca un magnet. Mişcările sale ascund ore în şir de forţare a limitelor corpului, de observaţie, de lovituri. Sunt armele sale în lupta cu gravitaţia.

Profil

Născut. 17 august 1988, Bucureşti.
Studii. Anul II, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi, specializarea Kinetoterapie.
Familie. Mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai adaptat la venirea din Bucureşti în Iaşi?
A fost groaznic la început, când nu cunoşteam pe nimeni şi nu aveam spaţiu de antrenamente. La un moment dat, începusem să fac acrobaţii pe malul Bahluiului pentru că nu aveam unde în altă parte.
Ai fost campion naţional la aerobic, ai mai practicat şi alte sporturi?
Nici nu mai ştiu exact câte. Am făcut judo, la care am obţinut bronzul naţional, fotbal, karate, King Fu, acrobatică la circ, breakdance. Da, şi atletism.

Ce-i place

Să fie înconjurat de prieteni, să fie în centrul atenţiei, scena, adrenalina, călătoriile. „Orice fac, fac cu plăcere. Asta face viaţa mult mai frumoasă, iar eu iubesc viaţa“, spune Marius.

Ce nu-i place

Rutina, mâncarea nesănătoasă, sedentarismul, oamenii, pentru că nu te poţi baza pe ei, dar recunoaşte că fără ei n-ar putea trăi. „Singurătatea e ca un coşmar. N-aş rezista. M-am convins de asta în primele luni în care am stat în Iaşi“, explică acrobatul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite