PORTRET/Dorin Cernei Trubadurul care a dat mâna cu Julio Iglesias

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitarul Dorin Cernei predă de aproape patru decenii limba lui Moliere la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“.

„Venise, dacă nu greşesc, venise vremea să trăiesc...“, fredonează Dorin Cernei, drept răspuns la întrebarea „Când şi unde a început povestea dumneavoastră?“. „Sunt câteva versuri dintr-un cântec al compozitorului Alexandru Mandy care mi se potrivesc de minune“, spune universitarul Dorin Cernei. Îndrăgostit peste măsură de muzică, la vârsta de 12 ani le-a cerut părinţilor să-i cumpere o chitară.


Apoi a urmat cursuri intensive de interpretare acasă. „Tata era inginer, iar mama avocat. Ambii m-au încurajat să cânt“, spune Dorin Cernei. Cu trecerea anilor, calităţile de interpret şi compozitor l-ai ajutat să fie remarcat de Tudor Vornicu, care i-a propus să rămână în televiziune, unde a avut şi numeroase apariţii ca artist. Dorin Cernei nu a ocolit nici cenaclurile. „Am cântat în cenaclurile Vasile Voiculescu, Prietenia şi Flacăra“, îşi aminteşte universitarul. Aşa l-a cunoscut şi pe celebrul cantautor Tudor Gheorghe, cu care mulţi dintre cunoscuţii săi îl aseamănă. 

Translator pentru Cerbul de Aur
Poate cele mai importante momente din viaţa lui ca artist au fost, culmea, când a făcut pe translatorul pentru Radio Iaşi la primele ediţii ale celebrului festival de la Braşov, Cerbul de Aur. „În anul 1968 am fost delegat de Radio Iaşi ca translator la prima ediţie a Cerbului de Aur. Pot să spun că atunci am cunoscut persoane cu totul deosebite, care ulterior au ajuns nume mari ale muzicii internaţionale“, îşi aminteşte Dorin Cernei.


Unul dintre momentele speciale a fost când a dat mâna cu Julio Iglesias. „Iglesias a stat lângă mine, pe scenă. El atunci s-a lansat practic în lumea muzicii. Dar la festival nu a luat nici măcar un premiu. Am dat mâna cu toţi, dar pot să spun că nu au fost doar simple strângeri de mână... A fost mult mai mult“, spune cu melancolie universitarul. La Braşov i-a întâlnit pe Jacques Hustin, Therese Steinmetz, Rodi McNeil, Enrico Macias şi Gigliola Cinquetti.

Profil

Născut. 21 mai 1948, Iaşi.
Studii. Facultatea de Litere, Universitatea
„Al. I. Cuza“.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

În decursul anilor, aţi avut numeroase compoziţii proprii. Cum pot să le asculte ieşenii?
Deocamdată, am pus pe un CD câteva melodii interpretate de mine, dar este un material destinat prietenilor. Intenţionez să scot un album la o casă de discuri, cu melodii proprii şi internaţionale. Nu am făcut până acum acest lucru din cauza banilor care trebuie daţi pentru drepturile de autor.
Ce alte proiecte muzicale aveţi?
Acum încerc să mă ocup mai mult de crearea unui stil propriu de interpretare. Continui să compun piese. Mă tentează postura de cantautor. Încerc să pun versuri clasice pe melodii moderne.

Ce-i place

Dorin Cernei spune că cel mai mult îi place să-şi petreacă timpul alături de prietenii săi, iaşologul Constantin Ostap, universitarul Leonida Maniu şi epigramistul Liviu Călcâi, în compania cărora se simte ca în tinereţe. Mai spune că îi place să asculte şansonete.

Ce nu-i place

Dorin Cernei spune că nu îi plac exagerările din lumea muzicii contemporane. „Sunt de acord să ţinem pasul cu moda, dar muzica de proastă calitate a reuşit să o eclipseze pe cea de calitate“, spune Dorin Cernei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite