Iaşi: „Orfanul crizei“ nu mai ştie să zâmbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: „Orfanul crizei“ nu mai ştie să zâmbească
Iaşi: „Orfanul crizei“ nu mai ştie să zâmbească

Viaţa lui Cosmin Duca s-a schimbat în rău după moartea tatălui său, care s-a sinucis în februarie din cauza datoriilor

Citeşte şi:

Orfanul crizei se întoarce la şcoală

Adolescentul ajutat de „Adevărul de Seară” nu are nicio sursă de venit şi a renunţat la studii.

Cosmin Duca a trecut prin schimbări dramatice în ultimii trei ani. După ce şi-a pierdut mama din cauza unei boli nemiloase, adolescentul născut în satul ieşean Ciurea a rămas la începutul acestui an şi fără tată, care s-a sinucis din cauză că nu mai putea să-şi achite datoriile. Reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat la acel moment povestea emoţionantă a tânărului şi au iniţiat o campanie pentru ajutorarea lui Cosmin.


În intervalul de timp scurs de atunci, adolescentul a folosit suma de bani pe care a primit-o din partea oamenilor cu suflet pentru a-şi cumpăra un calculator, o maşină de spălat şi câteva haine. După ce banii s-au dus, Cosmin s-a trezit fără nicio sursă de venit, întrucât nu a mai primit nicio alocaţie legală de aproape cinci luni.


Mai mult, după decesul tatălui, tânărul a adăugat şi paharul de bere lângă fumat pe lista viciilor. „Ca să fac rost de bani, mai ajut vecinii la tăiat lemne sau culesul porumbului“, explică Cosmin. Când rămâne fără nimic, tânărul se împrumută de la tutore, respectiv bunica lui, la care are deja o datorie de 320 de lei. Lipsa banilor este motivul pentru care adolescentul nu vrea să-şi continuie studiile. Cosmin nu-şi permite să plătească naveta până în Iaşi sau Holboca, unde ar dori să se înscrie la o Şcoală de Arte şi Meserii. O altă problemă cu care se confruntă Cosmin este hrana. Dacă înainte mânca de câteva ori pe zi, orfanul crizei are parte acum doar de o masă zilnic.


Aşa cum singur mărturiseşte, Cosmin s-a închis în el după ce şi-a pierdut părinţii. „Mă enervez mult mai uşor acum. Rareori mai am un motiv să zâmbesc. Singurele momente când mă mai bucur sunt atunci când mă joc cu copiii verişoarei mele“, spune tânărul de 16 ani.

Moment-cheie pentru Cosmin


 Din punct de vedere psihologic, Cosmin se află la un moment de cumpănă a vieţii sale. „Perioada adolescenţei este una foarte dificilă, când tinerii încearcă să-şi dezvolte personalitatea. După pierderea părinţilor, Cosmin a rămas fără niciun reper, fapt care se poate agrava dacă nu urmează şcoala. Lucrurile sunt acutizate şi de problemele financiare. În acest moment, când este lipsit de orice orientare, tânărul este supus riscului de a intra sub influenţa unor grupuri care să-l ghideze pe căi greşite“, este de părere medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite