Omul care a golit Morga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de ieşeni s-au strâns în jurul bisericii pentru a urmări neobişnuita slujbă
Zeci de ieşeni s-au strâns în jurul bisericii pentru a urmări neobişnuita slujbă

Afaceristul Viorel Blăjuţ a sponsorizat înmormântarea cadavrelor nerevendicate de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. În total, 40 de sicrie au fost îngropate, după o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Curtea Bisericii „Sf. Nectarie" din Iaşi a fost ieri scena unei slujbe de înmormântare cum rar s-a mai văzut. În faţa lăcaşului de cult erau aliniate 40 de sicrie, cu tot atâtea cruci. Mulţi trecători, crezând probabil că este vorba de vreo tragedie cu multe victime, întrebau ce s-a întâmplat. Enoriaşii, cu lumânări aprinse în mâini, răspundeau că sunt „morţii nimănui", oameni decedaţi şi ajunşi la morgă, ale căror cadavre n-au fost revendicate de nimeni.

Este vorba de 27 de bărbaţi, 5 femei şi 20 de avortoni (aceştia au fost înhumaţi în opt sicrie), care au murit în sărăcie, iar rudele n-au avut bani să-i înmormânteze. O parte dintre ei n-au fost identificaţi niciodată.

Filantropul nu vrea să discute despre bani

Despre aceste cadavre depozitate la Institutul de Medicină Legală (IML) s-a scris de multe ori. Situaţia i-a atras atenţia unui om de afaceri, Viorel Blăjuţ (40 de ani), care conduce şi o asociaţie umanitară. Bărbatul a strâns bani, a vorbit cu şefi de instituţii, cu oameni ai Bisericii, a cerut sprijin de la o firmă de pompe funebre şi a stabilit o dată la care să aibă loc înmormântarea comună. „În fiecare an îi fac tatălui meu pomenirea pentru cele veşnice. Anul acesta face 16 ani de când a murit. Am auzit o ştire în presă şi atunci am zis că trebuie să mişcăm cumva lucrurile, nu se poate ca un institut de medicină legală să fie blocat", spune Blăjuţ. Ieşeanul refuză să discute despre partea bănească.

Susţine că a reuşit să primească suficient sprijin şi din partea altor oameni miloşi. „Nu pot să zic cât m-a costat, este o chestie de suflet. Se ştie cam cât costă o înmormântare în mare, înmulţiţi cu 40. Am făcut absolut pentru toţi pomeni, nu în bătaie de joc, ci ca şi cum ar fi pentru un apropiat", adaugă Blăjuţ.

Practic, suma necesară pentru înmormântarea unui număr de 40 de sicrie este de minimum 40.000 de lei, aproximativ 9.000 de euro. „O consider o acţiune nemaipomenită. Noi ne-am ocupat de partea organizatorică şi i-am sprijinit cât am putut", spune Daniel Şpaiuc, patronul firmei de pompe funebre care a pus la dispoziţie 12 maşini mortuare. Apoi, sicriele au fost înhumate într-un cimitir nou din Valea Ursului, localitate aflată în imediata apropiere a oraşului.

Slujbă oficiată de Mitropolitul Moldovei

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor format atât din preoţi ortodocşi, cât şi catolici, în fruntea cărora s-a aflat însuşi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Enoriaşii prezenţi, bătrâni sau tineri, aveau numai cuvinte de laudă pentru acţiunea iniţiată de omul de afaceri. „Îi mulţumim noi, credincioşii, pentru ceea ce a făcut. Chiar n-am văzut aşa ceva niciodată. Este ceva de neuitat. Să le dea Dumnezeu înzecit! Aşa ar trebui să facă toţi oamenii de afaceri", a spus Maria Macovei, una dintre enoriaşele venite ieri la biserica din Iaşi.

Filantropul, om de afaceri controversat

Viorel Blăjuţ deţine firma Iasisting SRL, care furnizează echipament pentru stingerea incendiilor, precum şi consultanţă în protecţia muncii. Societatea are în jur de 300 de angajaţi. Patronul a fost acuzat de nerespectarea unor contracte încheiate cu diverse primării din judeţ. În plus, la începutul acestui an, Blăjuţ a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, întrucât i-au fost găsite mai multe programe fără licenţă pe calculatoarele firmei. Valoarea prejudiciului calculat de anchetatori ar fi de 50.000 de euro.

„Morţii nimănui", abandonaţi în congelatoare

Unele dintre cadavrele înmormântate ieri se aflau la morgă şi de trei ani. Reprezentanţii IML Iaşi susţin că au avut întotdeauna această problemă din cauza unor scăpări legislative. Potrivit legii, primăriile localităţilor în care sunt găsiţi decedaţii ar trebui să se ocupe de înmormântare, dar prevederea se aplică doar pentru persoanele neidentificate. Morţii care provin din familii cu o situaţie materială precară sunt sortiţi să rămână la morgă.

„Congelatoarele noastre erau supraaglomerate. La subsol avem un congelator cu 12 rafturi, iar la morga propriu-zisă avem tot 12 locuri. Activitatea s-a desfăşurat normal, dar cu un stres foarte mare. Această problemă a existat dintotdeauna, şi nu numai la Iaşi, ci peste tot în ţară. Sunt prevederi legislative care nu-i cuprind şi pe cei care au aparţinători, dar care n-au posibilităţi de înhumare", spune medicul legist Diana Bulgaru, director interimar al IML Iaşi.

O înmormântare costă cât o lună la morgă

Conform unor calcule realizate în 2005, costul zilnic al întreţinerii unui cadavru se ridica la 35 de lei. „Consumul de energie este foarte mare şi există un risc uriaş de defectare a congelatoarelor", mai spune Diana Bulgaru. Abandonarea cadavrelor la IML nu înseamnă neapărat nepăsare din partea rudelor, cât neputinţa lor de a achita costurile pentru înmormântare. Locurile de veci sunt puţine, iar tarifele ridicate. Numai săpatul unei gropi ajunge la 120 de lei, transportul costă încă 40 de lei, iar montatul crucii 25 de lei. Potrivit estimărilor unor oameni ai bisericii, preţul minim al unei înmormântări este de 1.000 de lei. Sumă care echivalează cu costurile unei luni de depozitare la morgă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite