Ocupaţia elevilor: fac poale-n brâu, construiesc case în miniatură şi roboţi de spionaj FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii învaţă să gătească
Elevii învaţă să gătească

Elevii de la liceele tehnice din Iaşi devin experţi în industria alimentară, alţii, pasionaţi de ştiinţe exacte şi de artă, fac roboţi şi machete de case.

În liceele din Iaşi elevii nu stau numai cu burta pe carte, ci un accent deosebit îl pun pe orele practice din laboratoare şi ateliere. Acolo îşi demonstrează cu adevărat dibăcia, iar orele parcă zboară când din mâinile lor ies opere de artă.

Este cazul elevilor de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza", unde în laboratoruld e mecatronică al unităţii de învăţământ tinerii construiesc roboţi şi diverse maşinării electronice. „Au apărut noi specializări de tehnician mecatronist, inginer în automatizări , iar vechile calificări trebuie adecvate la noile tehnologii. Din 2006 şi până în prezent am conceput propriile sisteme de automatizare, roboţi, standuri electropneumatice", spune profesorul Ştefan Chichirău, directorul Colegiului „Mihail Sturdza" Iaşi.

În laboratorul de mecatronică al unităţii de învăţământ tinerii construiesc roboţi şi diverse maşinării electronice

Aşa se face că orele de laborator au devenit pentru elevii de la această şcoală cele mai atractive, iar până acum au fost construite zeci de maşinării şi de roboţi. Au creat până acum un stand electropneumatic pe care se pot face lucrări practice şi se pot testae aparatura pneumatică, senzori, surse de tensiune, motoare de curent continuu.

Geniul roboţilor din Iaşi. Profesorii spun că un astfel de caz apare o dată la 50 de ani

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

O lucrare-vedetă a laboratorului de mecatronică este dispozitivul de încrustare a ouălor, cu ajutorul căruia se pot face diverse forme geometrice pe coajă. „Nu-l folosim pentru a face modele pe ouă aşa cum s-ar putea crede, ci pentru programare. Elevii învaţă în acest fel softul de programare specific microcontrolerelor", explică directorul Ştefan Chirichirău. Numeroşi pe rafturile laboratorului sunt roboţii.

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

În 2007 a fost contruit un robot cu şase grade de libertate, comandat din microcontroler, iar tehnica lor s-a îmbunătăţit de la an la an, ajungându-se ca anul următor să creeze un robot mobil cu cameră video. „Cu ajutorul wireless-ului pot vedea ce fac elevii în curte, îi pot spiona. Toate acestea sunt ideile elevilor puse în practică", spune amuzat directorul Chichirău.

Sculptează fructe şi frământă aluat

Pasionaţi de orele practice sunt şi elevii de la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi". Cursanţii din clasele a XI-a şi a XII-a se specializează timp de câte 5 săptămâni în profesia de brutar-patiser. Astfel, în fiecare zi, timp de 6-7 ore, elevii frământă de zor şi-şi pun imaginaţia la contribuţie pentru a face bucate alese şi gustoase. Plăcintele cu brânză, covrigii polonezi, cornurile cu rahat, prăjituirle cu cacao sau batoanele împletite sunt delicatesele de zi cu zi.

Elevii învaţă să gătească

La ocazii speciale însă lucrează cu migală la torturi imense şi fructe sculptate care-ţi fură privirea de cum intri în bucătărie. „Mie îmi place să gătesc, iar cel mai bine mă pricep la frământat aluatul şi împletit batoanele. Acasă îmi ajut mama, ea este bucuroasă când îi împărtăşesc din secretele pe care le aflu aici pentru un aluat consistent", spune Lucian Bulgaru, elev în clasa a XI-a. Fetele ţin să se specializeze mai mult în dulciuri şi de aceea reţetele preferate sunt cele ale prăjiturilor. „Eclerele îmi plac foarte mult. Acasă exersez destul de mult, fac torturi, negrese, amandine. Pizza nu prea îmi iese", spune Andreea Apachiţei, elevă în clasa a XI-a.

Îşi construiesc casa visată

Şi la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi" se pune un accent deosebit pe orele practice. Cele mai râvnite sunt cele de arhitectură, în care elevii construiesc machete de case.

TALENT Graficianul care restaurează fotografii-document deteriorate FOTOGALERIE

O lecţie importantă din programă este „Casa ţărănească", iar tinerii trebuie să mânuiască cu atenţie şi pricepe materialele astfel încât la final să iasă în evidenţă trăsăturile unei locuinţe tradiţionale din sudul ţării: beci din piatră, acoperiş înalt, fântâna nelipsită din curte.

Elevii fac locuinţe în miniatură

Din 2003, când a început prima serie de elevi, pe rafturile din atelier tronează mândre machetele unor case de tiferite mărimi şi modele. „Sunt machete pe care elevii le-au făcut pentru atestat. Se urmăresc la o astfel de lucrare planurile, faţadele clădirilor. Mulţi aleg să facă o casă pe care şi-o doresc, dar am avut şi care au vrut să facă clădiri cunoascute din Iaşi, cum ar fi Casa Dosoftei", spune profesorul Angela Ion, arhitectul care coordonează orele de atelier.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite