O singură creşă pentru părinţii de weekend la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de copii cu vârsta sub 3 ani locuiesc de luni până vineri în singura instituţie săptămânală de stat deschisă în municipiul Iaşi

Pentru 70 de prichindei din Iaşi părinţii sunt, pentru 5 zile din săptămână, asistentele şi infirmierele de la Creşa nr. 10 din zona Cantemir. Aceasta este singura unitate săptămânală din Iaşi unde părinţii îşi pot lăsa micuţii de luni până vineri. Ei trebuie să achite câte 12 lei pe zi pentru hrană. Uneori însă, când dorul de cei cărora le-au dat viaţă este prea mare, părinţii vin şi-i iau acasă seara.

„Din cei 70 de copii pe care-i avem acum la creşă, doar 30% sunt lăsaţi aici toată săptămâna. În rest, mai vin părinţii şi-i iau acasă, îi aduc a doua zi dimineaţă sau doar îi scot la o plimbare“, spune Valeria Butnaru, asistenta şefă a creşei. Majoritatea persoanelor care-şi lasă micuţii la această instituţie au locuri de muncă solicitante.

Cei mai mulţi sunt medici rezidenţi, care au ture de noapte sau gărzi. „40% din părinţii care-şi aduc copiii la noi sunt persoane cu studii superioare, sunt părinţi extrem de ocupaţi. Avem din toate păturile sociale. Unii au şi câte două locuri de muncă. Avem foarte mulţi medici rezidenţi care-şi aduc copiii la noi, ingineri, profesori“, mai spune Valeria Butnaru.

Părinţii pierd măsura timpului

Nu întotdeauna însă micuţii acceptă cu uşurinţă decizia părinţilor. Uneori sunt supăraţi că la fiecare început de săptămână trebuie să se despartă de cele mai dragi persoane şi se „răzbună“ pe personalul medical. „Am avut cazuri când cei de la grupa mijlocie sau de la grupa mare făceau greva foamei. Efectiv refuzau să mănânce în ziua în care erau lăsaţi aici. Suferă şi ei, dar noi ni-i apropiem, îi liniştim şi le distragem atenţia de la acest lucru“, povesteşte şefa creşei.

Au fost şi situaţii când, absorbiţi de activitatea de la serviciu, părinţii uitau să-şi ia, chiar şi după cinci zile, copiii de la unitate. „Am avut cazuri când era vineri, îi sunam, dar nu răspundeau şi luam copiii acasă. Le lipeam afiş pe geam cu adresa unde stă asistenta care a luat copilul“, povesteşte Butnaru. Creşa nr. 10 oferă 80 de locuri pentru copii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite