O ieşeancă cere daune de 103.000 de euro de la Austrian Airlines pentru că mama sa care suferea de cancer nu a fost îmbarcată în avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica fostei şefe de la Paşapoarte a dat în judecată Austrian Airlines întrucât anul trecut ar fi refuzat să-i transporte la Iaşi mama bolnavă de cancer, care suferise o intervenţie la Viena. Ramona Onuţu susţine că mama sa a avut de suferit din această cauză, fapt care i-a grăbit sfârşitul.Ieşeanca cere de la companie contravaloarea biletelor de avion, a transportului cu salvarea şi daune pentru prejudiciul suferit..

Fiica Danielei Onuţu, fosta şefă a serviciului de paşapoarte Iaşi care a murit anul trecut de cancer osos, cere daune morale companiei Austrian Airlines.

Ramona Onuţu (23 de ani) îi acuză pe oficialii societăţii că au refuzat s-o îmbarce pe ea şi mama sa în avionul spre Iaşi pe 29 mai 2009, imediat după ce Daniela Onuţu fusese operată într-o clinică din Viena.

Tânăra solicită în total 103.422,5 de euro pentru că au fost nevoite să se întoarcă acasă cu o ambulanţă şi pentru prejudiciul suferit.

În plângerea depusă la Tribunalul Iaşi, Ramona Onuţu precizează că medicul curant de la Viena al mamei sale a trimis un formular către Austrian Airlines în care făcea menţiuni specifice pentru zbor. Deşi, iniţial, compania şi-a dat acordul, în ziua plecării li s-a comunicat că nu se pot îmbarca din cauza stării de sănătate a Danielei Onuţu.

„În condiţiile în care intervenţia chirurgicală îşi atinsese scopul, iar starea de sănătate a mamei mele era ameliorată, refuzul la îmbarcare pe motive medicale a însemnat un şoc teribil pentru ea, care cu siguranţă a marcat începutul deteriorării stării ei de sănătate atât pe plan fizic cât şi psihic", precizează Ramona Onuţu în plângerea adresată instanţei.

 Au venit cu ambulanţa

Aceasta susţine că, potrivit unui articol din „Condiţiile de Transport Pasageri şi Bagaje" al companiei, trebuia să fie anunţate în avans în scris şi să le fie acordate o serie de daune, plus asistenţă pentru a le facilita călătoria.

Deoarece compania a refuzat în mod expres îmbarcarea, Ramona Onuţu şi mama ei s-au întors la spital unde li s-a pus la dispoziţie o ambulanţă cu care au venit la Iaşi, dar au plătit 2.500 de euro contravaloarea transportului. „Tot drumul spre casă a însemnat un zbucium continuu al mamei mele de a găsi o explicaţie logică pentru refuzul la îmbarcare, cărui finalitate din păcate n-a fost decât alunecarea mamei mele într-o profundă stare de depresie", a precizat fiica Danielei Onuţu.

Pe de altă parte, Austrian Airlines a cerut respingerea pretenţiilor. „Compania aeriană nu a avut vreo culpă în speţa de faţă având în vedere că îmbarcarea reclamantei şi a mamei sale nu a fost posibilă din cauza condiţiilor stării de sănătate", au precizat reprezentanţii companiei în întâmpinarea depusă la dosar. Aceştia spun că familia Onuţu a fost informată că avionul de tip DH4, folosit pe ruta Iaşi - Viena, nu permite o înclinare a scaunelor cu mai mult de 90 de grade, motiv pentru care transportul ar fi fost imposibil.

Reprezentanţii operatorului de transport au cerut respingerea preten'iilor. Austrian Airlines a specificat, în actele depuse la dosar, că medicul companiei a aprobat transportul Danielei Onuţu, doar dacă i se instala o targă la bord  şi i se asigura oxigenul pe perioada zborului.„Reprezentanţii companiei aeriene au informat pacienta că în avionul de tip DH4, cu care se operează pe ruta Iaşi- Viena nu este posibilă o înclinare a scaunelor cu mult peste 90 de grade. Astfel, condiţiile tehnice ale aeronavei nu permiteau instalarea unei tărgi pentru transport", susţin reprezentanţii companiei.

 „Compania aeriană nu a avut vreo culpă în speţa de faţă având în vedere că îmbarcarea reclamantei şi a mamei sale nu a fost posibilă din cauza condiţiilor stării de sănătate", susţin reprezentanţii Austrien Airlines.

Următorul termen al procesului va fi pe 8 octombrie.

Carieră de excepţie

Daniela Onuţu a decedat în iunie 2009, la câteva luni după ce a fost diagnosticată cu cancer osos. Comisarul şef şi-a început cariera în 1994 ca ofiţer în Armată. În anul 2000 a intrat în Poliţie, unde a avut mai multe funcţii de conducere. Din anul 2005, a fost şefă la Serviciul Paşapoarte Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite