„O crimă perfectă“ îi bântuie pe procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul suspect a stat peste trei ani în arest, a fost trimis în judecată, două instanţe l-au achitat, iar a treia a decis reluarea anchetei.

Dosarul morţii Elenei Ştefiuc este plimbat de mai bine de un deceniu între instanţe şi Parchete. Procurorii încă încearcă să dea de urma unui martor, iar Octavian Moruzi, principalul suspect, spune că este nevinovat şi că anchetatorii i-au distrus viaţa.

După petrecerea de Revelion din 2000, Elena Ştefiuc, fosta concubină a lui Octavian Moruzi a fost găsită moartă în apartamentul de pe strada Nicolae Iorga, în care locuia acesta. În urma necropsiei s-a stabilit că moartea a fost violentă. De asemenea, medicii au menţionat în raport că leziunile datau de două-patru săptămâni, iar victima avea o alcoolemie de 4 la mie. Bărbatul a fost arestat, iar în iulie 2000 a fost trimis în judecată pentru omor.

„Sunt nevinovat şi mereu am susţinut acest lucru“, spune Moruzi. În timpul procesului, un alt raport de expertiză al medicilor de la „Mina Minovici“ a condus la alte concluzii. „Este inacceptabil să admitem că o victimă supravieţuieşte 2-4 săptămâni cu multiple rupturi de organe interne, cu hemoragie internă“, scrie în raport.

Achitat de două ori

După mai bine de trei ani de închisoare, Moruzi a fost achitat de Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava, acolo unde a fost strămutat dosarul, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru refacerea anchetei. „Închisoarea m-a distrus. Am stat închis trei ani, tre luni şi trei săptămâni“, spune ieşeanul.

După opt ani de la crimă, Octavian Moruzi a fost scos de sub urmărire penală şi a cerut daune de 350.000 de euro de la statul român pentru perioada petrecută după gratii. Însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au infirmat soluţia dată de colegii de la Parchetul de pe lângă Tribunal şi ancheta a fost reluată.

De aproape şapte ani dosarul meu stă la Parchet. Nu este normal. Nu au ce să găsească, decât o minciună", susţine Moruzi. De doi ani procurorii încearcă să o găsească pe fosta concubină a lui Moruzi, o femeie surdo-mută, pentru a o audia.  „Dosarul se află în lucru. Mai trebuie audiaţi o serie de martori", a declarat Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunal.

Deoarece după atâta timp procurorii nu au reuşit să dea o soluţie, judecătorii Tribunalului Iaşi au suspendat dosarul în care Moruzi solicita daune. „Este bătaie de joc. Nu este normal ca ancheta să dureze atât de mult. Din acest motiv şi dosarul de daune a fost suspendat şi cine ştie cât mai avem de aşteptat“, a declarat Alfred Ţapliuc, avocatul lui Octavian Moruzi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite