Nouă copii rămaşi orfani după ce mama a murit de porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt copii şi tatăl Dumitru Damian au fost şocaţi de moartea Mariei Damian
Cei opt copii şi tatăl Dumitru Damian au fost şocaţi de moartea Mariei Damian

Femeia din comuna Mogoşeşti-Siret a decedat după aproape o lună de suferinţe. Maria Damian (37 de ani) s-a stins duminică noaptea la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce a născut forţat prin cezariană din cauza gripei noi.

Cei nouă copii ai Mariei Damian (37 de ani) din comuna Mogoşeşti-Siret, cu vârste cuprinse între o lună şi 17 ani, şi-au văzut ultima dată mama în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Luni, au aflat că Maria Damian se întoarce acasă, dar că nu o vor mai putea îmbrăţişa. Astăzi, trupul neînsufleţit al femeii a fost adus în comună, pentru a fi înmormântat creştineşte.

Pe 29 noiembrie, femeia a fost diagnosticată cu gripă porcină. Pentru că era însărcinată, medicii au decis că pentru a salva viaţa fătului şi a mamei se impune operaţia de cezariană. Bebeluşul, un băieţel, a fost salvat, dar mama a ajuns să respire cu ajutorul aparatelor. Duminică noaptea, Maria Damian a făcut stop cardio-respirator, iar medicii n-au mai reuşit s-o salveze.

„Cine ne mai ajută la lecţii?“

Copiii familiei Damian au rămas şocaţi la aflarea veştii că mama lor a murit. Dumitru Damian, capul familiei, nu ştie cum va hrăni singur atâtea guri. În casa mică, bătrânească, orfanii de mamă îşi frământau mâinile, neputând să-şi închipuie cum vor trăi în continuare.

„Mi-e foarte dor de mama! Speram să se facă bine şi să vină acasă“, spune Larisa (9 ani).

Alături de ea, Ionela (16 ani), cea mai mare dintre fetele familiei Damian, este conştientă că o mare parte dintre sarcinile mamei vor cădea în grija ei. „O să ne fie foarte greu pentru că mama avea cel mai mult grjă de noi, iar pe cei mici îi ajuta la lecţii“, spune Ionela. Chiar dacă sunt mulţi, iar spaţiul este mic, copiii reuşesc să-şi facă lecţiile împreună, într-o singură cameră. În scurt timp, familia lor s-ar putea mări cu încă un suflet. Dumitru Damian vrea să-l aducă acasă şi pe bebeluşul pentru care soţia lui şi-a dat viaţa. „M-am interesat la maternitate, dar medicii mi-au spus că s-ar putea să nu-l pot lua decât când va împlini 2 ani. Normal că vreau să-l iau acasă şi pe cel mic“, a spus bărbatul.

Înmormântatăcu ajutorul comunităţii

Pentru că venitul familiei Damian este foarte mic, 200 de lei ajutor social, oamenii din comună au făcut o chetă pentru înmormântare, iar magazinele le-au donat mâncare şi dulciuri. În ajutorul familiei a sărit şi primarul comunei.

Acesta a dat comandă pentru un sicriu şi va acoperi cheltuielile cu înmormântarea. „Facem tot ce putem să-i ajutăm. Voi vorbi inclusiv cu firmele din comună să le dea o mână de ajutor“, a spus Damian Butnariu, primarul din Mogoşeşti-Siret.

La Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi mai este încă o femeie care a născut prin cezariană şi a cărei stare de sănătate este în continuare foarte gravă, respirând tot cu ajutorul aparatelor. Alte două tinere, diagnosticate cu gripă porcină, care au născut tot prin cezariană, se simt mai bine în prezent.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite