Iaşi: Nini Grassia: „N-am crezut că se poate trăi atât de rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Nini Grassia: „N-am crezut că se poate trăi atât de rău“
Iaşi: Nini Grassia: „N-am crezut că se poate trăi atât de rău“

Cineastul a venit ieri în localitatea Lungani pentru a-şi documenta filmul despre discriminarea rromilor din ţara noastră în Peninsulă.

Tragedia lui Petru Bârlădeanu, ieşeanul decedat în luna mai a acestui an în urma unei reglări de conturi ale Mafiei din Napoli, nu a fost uitată de Asociaţia Românilor din Italia.


Reprezentanţii acestei organizaţii au luat legătura cu reputatul regizor italian Nini Grassia, căruia i-au propus să realizeze un film inspirat de moartea lăutarului care a venit în Peninsulă pentru a câştiga un ban cinstit, dar a sfârşit într-o baltă de sânge pentru că nimeni nu a vrut să îl ajute din cauză că era român.

A cunoscut familia victimei
Regizorul Nini Grassia a acceptat provocarea unui asemenea proiect şi ieri s-a aflat în satul Zmeu din comuna ieşeană Lungani. Cineastul italian a vorbit cu cei care l-au cunoscut pe Petru pentru a-şi putea creiona personajul principal din filmul „Note spezzate“ (Note sparte-n.r.).

La finalul unei zile petrecute în satul lui Petru Bârlădeanu, regizorul italian a vorbit pentru „Adevărul de Seară“ despre ce a aflat în cadrul călătoriei sale. „Impresia pe care o am este una teribilă. Nu mi-aş fi putut imagina că familia Bârlădeanu poate să trăiască în nişte condiţii atât de modeste. Am fost impresionat în mod deosebit de băiatul mic al lăutarului român şi de soţia sa, Mirela, care nu se putea abţine să nu plângă atunci când îmi vorbea despre Petru“, a declarat Nini Grassia. În ceea ce priveşte subiectul filmului, regizorul a explicat că doreşte să prezinte problemele de adaptare atât ale cetăţenilor români, cât şi ale unui străin care vine să muncească în Italia.

„Oamenii vin în Italia pentru o viaţa mai bună, dar nici la noi nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Tragedia lui Petru nu poate fi justificată printr-o adversitate a italienilor faţă de români, ci de faptul că mulţi străini nu se pot adapta stilului de viaţă din Italia“, a precizat Grassia. Un alt obiectiv al peliculei este să arate publicului cum Petru a fost lăsat să moară de indiferenţa oamenilor care l-ar fi putut ajuta după ce a fost împuşcat.

„Nu contează ce naţionalitate avea Petru pentru că mai întâi suntem oameni. Acest film va dori să accentueze respectul între români şi italieni“, a mai spus regizorul italian, care a adăugat că nu îi va portretiza numai pe românii oneşti din Peninsulă. „Voi arăta şi cum unii români sunt implicaţi în trafic cu femei. La fel ca orice popor, nu toţi românii sunt oameni buni“, a declarat Grassia.

Filmările vor începe în primăvara anului viitor şi nu este exclus ca din distribuţie să facă parte şi actori români. Nini Grassia a apreciat că pelicula va ajunge pe marile ecrane în luna septembrie 2010.

Cine este Nini Grassia

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Peninsulă, Nini Grassia are la activ 43 de filme şi 63 de documentare. Cineastul este responsabil şi de lansarea unor actori italieni celebri precum Nino D’Angelo, Gigi D’Alessio sau Massimo Ranieri. Datorită acestui talent şi pentru că toate filmele sale au un mesaj, regizorul italian a fost răsplătit anul trecut cu trofeul „Leul de Aur“ pentru o carieră în comunicare la Festivalul de Film de la Veneţia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite