Iaşi: Serviţi masa în casa lui Nicolae Ceauşescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Serviţi masa în casa lui Nicolae Ceauşescu!
Iaşi: Serviţi masa în casa lui Nicolae Ceauşescu!

Turiştii care aleg să mănânce la restaurantul Ambasador din Neptun au parte şi de o vizită în biroul lui Nicolae Ceauşescu sau pot încerca scaunul pe care a stat preşedintele american Ronald

Turiştii care aleg să mănânce la restaurantul Ambasador din Neptun au parte şi de o vizită în biroul lui Nicolae Ceauşescu sau pot încerca scaunul pe care a stat preşedintele american Ronald Reagan în timpul unui dineu din 1976. Din 1992, ceea ce era interzis poporului este acum la discreţia tuturor, însă puţini sunt curioşii care mai vor să afle cum trăia fostul dictator.

„Când s-a deschis a fost o nebunie. Veneau foarte mulţi oameni să vadă ce a făcut Ceauşescu, cu ce tacâmuri mânca. Acum  sunt destul de puţini clienţi, speriaţi probabil de cele patru stele ale restaurantului, deşi mâncarea nu este mai scumpă decât în alte părţi“, se plânge Constantin Uzuneanu, şeful unităţii, membru în echipa de protocol a lui Ceauşescu pe vremuri.

Nimic din ce era acum 20 de ani nu s-a schimbat. „Doar feţele de masă“, spune râzând un ospătar. Masa se serveşte în veselă de porţelan fabricată la Cluj Napoca, tacâmurile sunt din argint, iar paharele, deşi puţin ciobite, sunt din semicristal. Meniul însă are acum mâncăruri în ton cu vremurile, precum „cartofi englezeşti“ sau „pui Hawaii“. „Lui Ceauşescu îi plăcea antricotul de vită. Mânca el jumătate şi jumătate împărţea cu cei doi câini ai lui“, îşi aminteşte Uzuneanu de obiceiurile dictatorului.

Staţi în scaunul în care
s-a odihnit şi Reagan

După masă sau înainte, turiştii pot vizita biroul lui Ceauşescu, unde se mai păstrează mapa şi câteva cărţi de literatură socialistă. Mobilierul a fost confecţionat din mahon combinat cu alamă, iar musafirii luau loc pe canapele din piele de Cordoba. „Sunt foarte relaxante şi nu transpiri stând pe ele“, explică Bogdan, ospătarul care face şi pe ghidul.

Şi biroul oval, căruia i-a rămas numele aşa de când preşedintele Reagan a luat masa în el, merită vizitat. De vizitat este şi Sala Cocktail în care acum se ţin nunţi. Aceasta impresionează prin peretele pe care este expusă „Cloşca cu puii de aur“, în versiunea ceramică. Dintre marile personalităţi ale vremii, Corneliu Vadim Tudor este cel care vine deseori să ia masa la Ambasador. Pragul restaurantului era cât pe ce să fie vizitat şi de preşedintele Bush, venit la summitul Nato. Vremea de la mare, de atunci, l-a împiedicat. „Noi eram rezerva. Echipa lui amenajase deja o cameră ca, în cazul în care plouă pe plajă, să susţină aici conferinţa de presă“, mai spune şeful unităţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite