Nebunia cazărilor la Iaşi: un loc la cinci studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţie Tinerii care speră să prindă un loc într-unul dintre căminele studenţeşti din Capitala Moldovei au de stat la coadă şi câte cinci ore pentru a-şi depune dosarul. Numărul camerelor disponibile este limitat

Mii de studenţi au ajuns zilele acestea la Iaşi pentru a se înscrie pe listele pentru locurile de cazare oferite de universităţi în cămine. Cea mai mare forfotă a fost ieri în campusul Tudor Vladimirescu, acolo unde sunt comasate cele 21 de cămine ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“. Cea mai mare coadă s-a format în faţa căminelor T1 şi T2, acolo unde sute de studenţi au stat la rând pentru a-şi depune dosarul.

Chirii mai ieftine decât anul trecut

„Cazările au început de luni, atunci când au venit cei care sunt în anul II la master, doctoranzii şi căsătoriţii. Astăzi se cazează cei din anul I de facultate şi master. În T1 sunt 394 de locuri, iar în T2, 392“, a spus Marius Buraga, preşedintele acestor cămine. Acesta a precizat că preţul unei luni de cazare pentru căminele pe care le conduce a scăzut cu 30 de lei faţă de anul trecut, când un loc a costat 180 de lei.

„În această sumă este inclusă şi taxa pentru viza de flotant, pe care fiecare student care va sta în căminele noastre o va primi“, a mai spus Buraga. Criteriul după care studenţii sunt cazaţi în cămine este media de admitere. Cei care au restanţe din anii precedenţi trebuie să aştepte până la sfârşitul săptămânii pentru a vedea dacă mai rămân locuri. Studenţii spun că preferă să stea la cămin decât în chirie în vreun apartament, din cauza diferenţei mari de preţ.

„Sunt din Vaslui şi am intrat la Inginerie Chimică. Nu mi-aş permite un apartament şi de asta am decis să stau la cămin. Sper să prind loc în T1. Nu înţeleg însă de ce procedura de preluare a dosarelor durează atât de mult“, ne-a spus Sabina Turiţă (20 de ani). Tinerii sunt nevoiţi să stea cu orele la rândul format la cazări.  „Am stat la coadă destul de mult. Am venit din Târgul Neamţ şi ar fi fost mai bine dacă ar lucra mai multe persoane aici, pentru a nu aştepta atât de mult“, ne-a spus şi Mihai Vârlan, student la Inginerie Mecanică.

Dacă pentru studenţii de la Universitatea „Gheorghe Asachi“ cazările au început deja, la cealaltă mare universitatea din Iaşi, „Alexandru Ioan Cuza“, aceste proceduri vor demara de mâine. La această universitate, pentru viitorul an şcolar sunt puse la bătaie aproape 5.000 de locuri în cămine. În ceea ce priveşte studenţii de la „Asachi“, aceştia au la dispoziţie 7.500 de locuri în căminele din campusul Tudor Vladimirescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite