Iaşi: Portret/Violeta Gorgos: „Muzica dictează ritmul filmului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Portret/Violeta Gorgos: „Muzica dictează ritmul filmului“
Iaşi: Portret/Violeta Gorgos: „Muzica dictează ritmul filmului“

În cei 19 ani de televiziune, regizorul artistic de la TVR Iaşi a primit numeroase premii pentru documentarele sale la festivaluri din ţară şi străinătate.

A studiat muzicologie, Litere, regie de film, TV, iar în timpul liber pictează. Violeta Gorgos a fost mereu apropiată de artă. „Şi nu mi-a dăunat la nimic“, după cum spune chiar ea.


Prima întâlnire cu televiziunea a avut-o în 1990, în Chişinău. „Televiziunea naţională avea nevoie de vorbitori de limba română, iar eu tocmai terminasem Literele“, explică regizorul. De atunci nu s-a mai despărţit de TV. Au trecut 19 ani. Pe ultimii trei, i-a petrecut la Iaşi.


Singura moldoveancă de la Anonimul


De la debutul în redacţia muzicală a televiziunii moldoveneşti, „repertoriul“ profesional i s-a tot diversificat, până la filme muzicale, documentare, emisiuni pentru TVR.


La începuturi, s-a înscris la Facultatea de Artă Cinematografică . „Ce învăţam la cursuri, puneam în practică la TV. Universitatea nu avea dotări“, îşi aminteşte Violeta Gorgos. Televiziunea i-a dat ocazia să fie liberă, să descopere. „Făceam tot felul de experimente. Luam camera şi plecam“, adaugă.


Colaborarea cu un studio privat i-a oferit ocazia să facă documentare cu subiecte sociale. Nu toate după gustul ei, dar mulţumitoare. „Păcat din păcat“ era, spre exemplu, despre violenţa domestică. Deşi a pierdut atunci finanţarea anumitor ONG-uri înainte de a fi gata filmul, a câştigat în alt fel. „A fost singurul film moldovenesc care a apărut la Anonimul“.


Scenariu după jurnalul unei deţinute


Deşi la fiecare nou documentar pe care îl înscria într-un festival era apreciată, ceva o nemulţumea. „Am pendulat mereu între dorinţa de a face ceva de inspiraţie şi obligaţia de a face ceva de azi pe azi“, spune regizorul de la TVR. „O mamă din împărăţia umbrelor“, o poveste-analiză a relaţiei dintre mamele private de libertate şi copii, este un alt film care i-a adus recunoaşterea specialiştilor. A obţinut menţiune la Circom, trofeul la „The Golden Beggar“, premiul pentru regie la „Toamnă la Voroneţ“ şi lista continuă.


În film, am încercat să mă spăl de păcatele de a fi o mamă absentă“, recunoaşte Violeta, făcând trimitere la faptul că petrece foarte puţin timp cu fii săi. Pentru film a lucrat cu 200 de femei din penitenciarul din Chişinău. „Lidera“ lor i-a oferit propriul jurnal, transformat în scenariu.


Sensibilă la experienţele oamenilor, Violeta Gorgos a semnat unele dintre cele mai profunde documentare difuzate la TVR, multe în cadrul emisiunii „Racord“, premiate la festivalul „7 Arte“, de la Călăraşi sau  la Balcic, Bulgaria. Recent, s-a remarcat drept singura ieşeancă de la IIFF, cu o proiecţie marca TVR Iaşi şi OWH TV Studio,
Chişinău.

Întrebări şi răspunsuri


Cândva spuneaţi că nu sunteţi pasionată de documentare, vă menţineţi părerea?
Mi s-a întâmplat ca, tot lucrând la documentare, să descopăr că uneori pot fi chiar mai puternice decât filmele de ficţiune. Pe de altă parte, documentarul este povestea neîmplinirii mele ca regizor de film de ficţiune. 

Intenţionaţi să treceţi de la documentar la ficţiune?
Mi-e teamă că s-ar putea să nu reuşesc, deşi am un scenariu la care am primit feed-back pozitiv. Îi zic film de ficţiune, dar are la bază mai multe poveşti reale. Este legat de problemele actuale ale societăţii. Vreau să transmit un mesaj solid.

Ce-i place
„Faptul că sunt mama copiilor mei“, spune Violeta Gorgos, după care continuă lista. Călătoriile, apusurile de soare sângerii, jazzul, oamenii spirituali, mâncarea de peşte, întâlnirile de familie, ritualul cu „dai o bere“, vorbitul la telefon, Bob Foss şi Lars von Trier, capacitatea de a ierta, ziua de mâine.


Ce nu-i place
„Că de la o vârstă trebuie să fiu înţeleaptă, «pupatul epoleţilor» în ordine ierarhică, superficialitatea, mersul la cumpărături, fiţele, vameşii, compromisurile, vorbele goale, ceaiul de fructe, laşitatea, mirosul de iasomie“, enumeră regizorul artistic de la TVR Iaşi.

Profil
Născută. 16 aprilie 1967, în satul Fundurii Vechi, Glodeni, Republica Moldova.
Studii. Facultatea Artă Cinematografică de la Academia de Arte din Chişinău.
Familie. Necăsătorită, are doi fii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite