Muza rău-platnică a lui Porumboiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de română care l-a inspirat pe regizorul vasluian să realizeze filmul „A fost sau n-a fost?“ şi-a lăsat vecinii fără lift din cauză că a acumulat restanţe de 4.000 de lei la întreţinere.

„A fost sau n-a fost?", aceasta-i întrebarea pusă de regizorul Corneliu Porumboiu într-unul dintre cele mai apreciate filme realizate în România după 1989. Puţini ştiu că fiul finanţatorului FC Vaslui şi-a construit producţia cinematografică în jurul unui personaj hilar care se încăpăţânează să facă istorie: profesorul de română Dumitru V. Marin.

Ajuns recent la vârsta de 70 de ani, cadrul didactic a decis că merită un bust în centrul Vasluiului, oraşul său de baştină. Drept urmare, a comandat unui artist să-i facă un chip de un metru, din ciment întărit cu bronz, pe care l-a trimis spre înălţare la Muzeul Judeţean Vaslui. Şocaţi de solicitare, muzeografii i-au răspuns în mod diplomat că aşteaptă ca posteritatea să-şi spună cuvântul şi au trimis statuia la păstrare în depozit. Profesorul nu s-a dat bătut şi a iniţiat o campanie de strângere de semnături prin care vasluienii sunt îndemnaţi să-i conceadă titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

Finalitatea demersului contează mai puţin. Cert e că generaţii întregi de elevi ai Liceului „Mihail Kogălniceanu" din Vaslui au ascultat timp de patru ani două lecţii predate cu predilecţie: „Folclorul" şi „Originea şi dezvoltarea limbii române"; atâta a avut să le transmită domnul profesor. De clasicii literaturii române nu s-a atins. Poate în semn de respect.

Mai nou, vecinii de bloc ai lui Dumitru V. Marin, ocupant de ceva vreme şi al unui scaun în Consiliul Judeţean Vaslui, au rămas fără lift. Motivul: domnul Marin consideră plata întreţinerii un moft şi a ajuns la restanţe de 4.000 de lei. „Să se spele pe cap cu datoriile mele", le-a transmis politicianul-profesor colocatarilor săi prin intermediul ziariştilor. Dilema mea e măruntă comparativ cu cea a regizorului Corneliu Porumboiu, care a tratat de fapt în film problema Revoluţiei de la 1989, şi anume: este sau nu Dumitru V. Marin un grandoman zgârcit?

Cezar Pădurariu, redactor-şef adjunct Adevărul de Seară Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite