Muşchetarii de aur ai Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei spadasini campioni: Tiberiu Dolniceanu (stânga), Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu (dreapta)
Cei trei spadasini campioni: Tiberiu Dolniceanu (stânga), Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu (dreapta)

Florin Zalomir, Cosmin Hânceanu şi Tiberiu Dolniceanu au câştigat aurul mondial cu echipa de sabie a României. Şi canotoarea Mihaela Petrilă a reuşit să câştige toate cursele din acest an, devenind campioană mondială la juniori. 

Ieşenii au reuşit să se afirme anul acesta şi în lumea bună a sportului. Şcoala de scrimă din capitala Moldovei şi-a arătat încă o dată supremaţia la Campionatele Mondiale din Antalya. Din cei patru componenţi ai echipei masculine de sabie a României, medaliată cu aur la această competiţie, nu mai puţin de trei sportivi sunt ieşeni, descoperiţi şi instruiţi de maestrul Iulian Biţucă.

Florin Zalomir, Cosmin Hânceanu şi Tiberiu Dolniceanu, alături de braşoveanul Rareş Dumitrescu, au eliminat, pe rând, Germania, Franţa şi Ungaria.

Călit în Legiunea Străină

În ultimul act, muşchetarii antrenaţi de campionul olimpic Mihai Covaliu au întâlnit temuta echipă a Italiei, în faţa căreia mai pierduseră anul acesta finala Campionatului European. Motivaţi de dorinţa revanşei, sportivii români au dat o bătălie aprigă.

Acest lucru s-a văzut cel mai bine în timpul duelului dintre Florin Zalomir şi Diego Occhiuzzi. În urma unui asalt teribil, ieşeanul a rămas fără doi dinţi şi cu buza spartă după ce s-a ciocnit violent de adversarul său. Zalomir a ignorat durerea şi, cu sângele şiroind din gură, şi-a pus din nou masca şi a continuat bătălia.

„Ne gândeam că oricine ne iese în cale, trebuie să îl învingem. Cu şansa unei finale mondiale nu te întâlneşti prea des şi voiam să ne bucurăm la finalul acelei zile de muncă“, povesteşte Florin, care şi-a călit trupul şi caracterul în Legiunea Străină. În ultimul meci al finalei, Rareş Dumitrescu a produs una din cele mai spectaculoase răsturnări de situaţie din istoria scrimei. Braşoveanul a recuperat nu mai puţin de 11 tuşe şi a adus victoria echipei României la ultimul asalt cu temutul Aldo Montano.

„Am simţit o fericire greu de descris în cuvinte. Dacă am fi condus tot meciul nu ne-am fi bucurat aşa de tare“, spune Florin. În afară de medalia de aur cu echipa României la Mondiale, scrimeurul ieşean a mai cucerit în Antalya şi locul 6 la individual, precum şi argintul la Europene.

A câştigat toate cursele

O performanţă deosebită a înregistrat şi canotoarea Mihaela Petrilă de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, pregătită de antrenorul emerit Ioan Lazariuc. Tânăra a reuşit să câştige toate cursele la care a participat anul acesta, inclusiv cea din proba de dublu rame de la Campionatele Mondiale de juniori.
„Toate sacrificiile şi greutăţile sunt justificate atunci când eşti pe podium şi îţi cântă imnul“, explică Mihaela, care vrea să participe la Olimpiada din 2012.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite