UPDATE Anchetă pe şantierul Palas din Iaşi după ce trei muncitori chinezi au fost striviţi sub dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei muncitori chinezi peste care a căzut ieri după-amiază o platformă de beton în timp ce lucrau la imobilele din centrul oraşului sunt sub supravegherea medicilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon" Iaşi. Între timp, inspectorii ITM au început verificările pe şantier.

Ora 12.10 Şefii Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au deschis o anchetă pentru a afla cine este vinovat pentru accidentul de muncă de pe şantierul din centrul oraşului de sâmbătă seara, atunci când trei muncitori chinezi au fost striviţi de o platformă de ciment. 

Veniţi în inspecţie pe şantier, inspectorii au aflat că doi dintre bărbaţi au fost striviţi sub dărâmături şi unul s-a prăbuşit odată cu planşeul. Astfel, lucrătorii de la firma Zhouning Fali Stone Co. LTD din China, angajaţi de societatea Build Corp turnau o placă de beton de 450 de metri pătraţi, la o înălţime de 7 metri.

Cofrajul a cedat şi a căzut peste doi muncitori care au fost prinşi sub betonul proaspăt turnat, fierul şi elementele de susţinere al planşeului. Al treilea muncitor era deasupra platformei şi a căzut odată cu prăbuşirea acesteia. „Zona a fost securizată, iar lucrările oprite. Am cerut o expertiză a lucrărilor care va fi plătită de angajator şi luăm declaraţii de la muncitori care vor dura destul de mult din cauza limbii străine, iar în urma cercetărilor vom stabili cine este vinovat de accidentul de muncă. Fiind vorba de muncitori străini, vom trimite dosarul de cercetare şi la Ambasadă", a spus directorul adjunct al ITM, Mariana Găina.

Şefii de la ITM fac controale periodice pe şantierul de la Palas. „Pe şantierul de la Palas lucrează aproape 3.000 de muncitori de la 80 de firme. Ritmul de muncă este foarte intens şi la numărul acesta de oameni, mai apar probleme. Din experienţa altor şantiere, ştim că înainte de termenul de finalizare se măreşte ritmul lucrărilor şi de aceea obişnuim să trecem de cel puţin de două ori pe lună", a mai spus directorul adjunct al ITM.

Astfel, de la începutul acestui an, au fost cinci incidente pe şantierul din centrul oraşului. Cel mai grav s-a petrecut la începutul lunii iulie, atunci când o grindă a căzut peste un muncitor care a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare, fiind în incapacitate temporară de muncă. Două firme care s-au dovedit a fi responsabile de accident au fost sancţionate cu câte 10.000 de de lei.

Reprezentanţii Iulius Group, investitorul ansamblului rezidenţial de la Palas, au fost rezervaţi în declaraţii. „Sâmbătă, în şantierul ansamblului Palas a avut loc un accident, în care au fost implicaţi trei muncitori. Persoanele au fost transportate imediat la spital, unde au primit toate îngrijirile medicale necesare. Cei trei muncitori sunt în afara oricărui pericol, unul dintre aceştia fiind externat în cursul serii de ieri. Instituţiile abilitate au demarat cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul de muncă“, a spus Simona Teodorescu, din cadrul Iulius Group.

Ora 11.40 Muncitorii striviţi de dărâmături sunt în afara oricărui pericol, însă vor fi supuşi intervenţiilor chirurgicale.

UPDATE Trei muncitori chinezi, striviţi de o platformă prăbuşită pe şantierul imobiliar Palas din Iaşi GALERIE FOTO şi VIDEO

„Doi dintre pacienţi sunt internaţi la Chirurgie, cel care are fractură va fi supus unei intervenţii de ortopedie şi va rămâne mai mult internat la noi la spital pentru a se reface. Cel mai tânăr dintre pacienţi a fost trimis la Neurochirurgie pentru a i se face nişte investigaţii", spune doctorul Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite