Muncesc cu ziua ca să-şi achite datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii se plâng că abia îi pot plăti pe cei aflaţi în şomaj tehnic, deşi sunt scutiţi de plata contribuţiilor sociale la stat.

Sute de ieşeni care au fost trimişi de patroni în şomaj tehnic trăiesc de pe o zi pe alta. Deşi primesc 75% din salariu, banii abia le ajung pentru a-şi achita datoriile. Mulţi dintre angajaţii aflaţi în această situaţie acceptă să lucreze cu ziua ca să facă faţă cheltuielilor. Este şi cazul lui Constantin Atudurei, angajat al Confortex, firmă care se ocupă de fabricarea echipamentelor de ventilaţie şi frigorifice. Bărbatul îşi caută de muncă cu ziua.

91 de firme au ales această cale
„75% din salariu abia mă ajută să mă descurc de pe o zi pe alta. Sunt un om muncitor şi mai prind lucrări cu ziua. Încerc să nu stau nicio zi acasă pentru că mă deprimă şi nu aş face decât să mă gândesc la ce e mai rău. Aşa, mai plec, lucrez, mă iau cu treburile şi mai adun şi un ban pentru achitarea datoriilor“, a spus Atudurei.

Soluţia nu-i mulţumeşte nici pe angajatori. Patronii se vaită că, deşi nu produc nimic din lipsă de personal, trebuie să achite salariile celor aflaţi în şomaj tehnic. „Nu am avut în primele trei luni nicio lucrare prinsă şi am fost nevoiţi să dăm angajaţi în şomaj tehnic. Aceasta a fost o alternativă. Nu este însă o soluţie bună pentru că, dacă angajatul este în şomaj tehnic, nu vine la muncă, nu produce nimic, dar eu tot trebuie să-i dau 75% din bani“, a declarat Sorin Oltean, administratorul firmei.

Constructorii şi textiliştii, primii la şomaj tehnic
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi spun că, de la 1 februarie, de când au intrat în vigoare facilităţile şomajului tehnic, 91 de societăţi comerciale din judeţ au apelat la această măsură pentru 3.385 de salariaţi. Prevederea este privită ca o soluţie de avarie pentru angajatori fiindcă în acest mod scapă pentru trei luni de plata contribuţiilor la stat şi achită doar 75% din salariul angajaţilor. Cele mai multe firme care au apelat la şomajul tehnic provin de construcţii, confecţii textile şi metalice, comerţ, agricultură, industria vinului şi a băuturilor spirtoase.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite