Ieșenii preferă munca în folosul comunității decât să plătească amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor pentru care instanţa de judecată a emis mandate de executare a crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an.Tot mai multe persoane care nu-şi achită amenzile sunt obligate de judecători să lucreze la spaţii verzi, la Salubris, la Cantina de Ajutor Social ori la Direcţia de Asistenţă Comunitară.

Municipalitatea ieşeană are de recuperat în acest moment peste 50 de milioane de lei de la cei care au fost sancţionaţi din diverse motive şi nu şi-au achitat amenzile. „Aceste amenzi sunt concentrate la un număr de aproximativ 60.000 de contravenienţi deveniţi contribuabili. În principal, cele mai multe amenzi sunt legate de circulaţia rutieră şi cele care privesc încălcarea liniştii şi ordinii publice“, a explicat Maria Apetroaei, directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Iaşi.

Aceasta precizează că direcţia întâmpină greutăţi în recuperarea datoriilor şi în principal în cazul amenzilor aplicate pentru încălcarea ordinii publice. „Este vorba despre persoane fără bunuri şi venituri şi care nu sunt de găsit la adresele din documentele de identitate“, a precizat Maria Apetroaei.

Potrivit legii, munca în folosul comunităţii poate fi aplicată ca sancţiune principală, alături de amendă sau avertisment. Ultimul cuvânt în acest sens îl are însă judecătorul. Mai exact, agentul trebuie să sesizeze instanţa în 48 de ore de la constatarea contravenţiei, iar la proces trebuie să asiste şi un procuror. „Instanţa de judecată verifică legalitatea procesului verbal, dar nu este obligatoriu să aplice munca în folosul comunităţii, ci poate aplica amenda sau chiar să anuleze procesul verbal“, a declarat judecătorul Ana-Maria Diuţă-Toma, de la Judecătoria Iaşi.

Totodată, potrivit legii, munca în folosul comunităţii nu se poate aplica drept sancţiune decât la persoanele care au împlinit cel puţin vârsta de 16 ani.
Un alt caz este înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunităţii. Instituţiile de drept trebuie să constate insolvenţa persoanei sancţionate. În cazul în care însuşi contravenientul declarat insolvent cere să muncească pentru a-şi spăla păcatele, acesta poate primi maxim 50 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Odată ce decizia rămâne irevocabilă, mandatul de executare a muncii în folosul comunităţii este trimis la Primărie, Poliţie şi contravenient. „Instituţia care se îngrijeşte de aducerea la executarea propriu-zisă este Primăria, care stastabileşte ce activitate urmează să fie prestată şi unitatea“, a mai spus judecătorul.

Mai citiţi:

Deținuții de la Penitenciarul Iași îngroașă rândurile șomerilor

Vezi aici ce locuri de muncă pe măsura calificării tale găseşti la Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite