Moşierii bugetari din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinători ai unor suprafeţe-record de teren, câţiva angajaţi la stat cu funcţii de conducere şi-au depăşit lejer colegii de breaslă, ba chiar îi fac să roşească pe samsarii imobiliari. Procuror, medic, deminitar public şi profesor. Toţi au în comun leafa de bugetar şi zeci de mii de metri pătraţi de pământ.

Iulia Diaconu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, este procurorul cu cele mai multe terenuri. Potrivit declaraţiei de avere din 2009, Diaconu deţine împreună cu soţul 14 terenuri situate în intravilanul sau extravilanul localităţilor Iaşi, Bârnova, Româneşti şi Ceahlău. Pământul a fost cumpărat în perioada 2005-2009. Suprafaţa totală a terenurilor familiei Diaconu depăşea 71 de hectare.

Abonată la moşteniri

Şi Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF, are 43 de hectare de teren, toate moştenite în Iaşi, Rediu şi Miroslava. Ultima suprafaţă, 16 hectare, a primit-o în baza unei hotărâri CEDO. „Toate terenurile şi casele mele sunt moştenite de la părinţi şi bunici care s-au sacrificat şi au murit în război. Pentru asta m-am luptat la CEDO. Nu am dobândit nimic de la decanat. Cabinetul meu particular este ultra secundar. Salariul meu de la UMF este mic, aşa că trebuie să găsesc surse alternative de venit“, a explicat Norina Forna.

Arendaşul de la judeţ

Constantin Adăscăliţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, poate fi considerat „moşierul“ din administraţia locală. El este proprietar pe şase terenuri cu o suprafaţă de 6,96 de hectare, în Trifeşti, Probota şi Aroneanu. „Mare parte din terenuri sunt moştenite de la părinţi sau bunici. Ele sunt pe numele meu, dar sunt date în arendă şi în fiecare an beneficiez de o parte de anumite foloase“, a spus Adăscăliţei.

Gerard Jităreanu, rectorul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, are cele mai mari suprafeţe de teren din mediul universitar ieşean. Cu aproape două hectare, el îi depăşeşte pe colegii săi din învăţământ. Jităreanu deţine un teren agricol de 1,78 hectare în Botoşani, moştenit în 1999, şi unul de 0,2 hectare, cumpărat în 2000, în comuna Aroneanu.

Vile de bugetar

Doctorul Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului de Copii „Sfânta Maria“, este cunoscut pentru casele din zone centrale şi maşinile de teren pe care le-a achiziţionat. În prezent, acesta deţine o casă cu opt camere şi un teren de 1.056 de metri pătraţi în spatele UMF, lângă Casa Lavric. Tot acolo a început în urmă cu şase ani construcţia unei policlinici uriaşe, Helicomed, în care a investit peste 100.000 de euro.
Casa, policlinica şi terenul valoarează peste 250.000 de euro. La toate acestea se adaugă şi o vilă lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean, cumpărată în noiembrie 2004 pe numele fiului său, Lucian, care valorează peste 100.000 de euro.

Expert în imobiliare şi maşini de teren

Burlea i-a donat fiicei sale o casă de vacanţă lângă baza nautică de la Dorobanţi, a cărei valoare este estimată la 25.000 de euro. „Eu am doar imobilul de lângă Casa Lavric şi policlinica la care am început construcţia în urmă cu şase ani şi în care am investit 80.000-100.000 de euro. Tot ceea ce am este rodul unei munci de peste 35 de ani“, explică doctorul. Fostul director al Spitalului de Pediatrie este cunoscut în lumea medicală şi pentru pasiunea pe care o are pentru maşinile de teren. În garaj are două autoturisme 4X4, un Jeep Wrangler şi un Land Cruiser luat în leasing pentru care a achitat 20.000 de euro.

Luminiţa Sălceanu, directorul societăţii Servicii Publice din Iaşi, care se ocupă de administrarea spaţiilor verzi, deţine cea mai impunătoare vilă din administraţia publică locală. Izolată, pe un vârf de deal în Bucium, cu cea mai bună panoramă din oraş, casa se întinde pe 120 de metri pătraţi şi are o grădină de aproape 1.000 de metri pătraţi. Sălceanu, împreună cu soţul său, funcţionar tot în cadrul Primăriei Iaşi, a început să-şi ridice vila din Bucium acum patru ani şi a finalizat-o acum câteva luni.

„Casa are parter, etaj şi un garaj la subsol. Am o sufragerie de 30 de metri pătraţi şi trei dormitoare pentru cei doi copii. Eu împreună cu soţul avem 35 de ani de muncă şi nu ne-am făcut o casă de fiţe, ci una în care să putem locui. Este evaluată la 80.000 de euro“, a spus Luminiţa Sălceanu.

Judecător cu casă de vacanţă

Printre magistraţii cu cele mai multe proprietăţi se numără Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi. Conform declaraţiei de avere completată în martie 2010, deţine împreună cu soţul 918 metri pătraţi în Iaşi şi 289 de metri pătraţi la Vatra Dornei. Primul teren a fost cumpărat în 2008 şi ar valora 35.000 de euro, iar al doilea este achiziţionat în 2002 şi valorează 2.700 de lei. Cristina Văleanu mai deţine un apartament de 46 de metri pătraţi în Iaşi, o casă de vacanţă la Vatra Dornei şi două maşini, Nissan şi Toyota.

Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, are împreună cu soţia un teren în comuna Valea Lupului, de 1.000 de metri pătraţi, două apartamente şi o casă de locuit de 153,42 metri pătraţi, construită în perioada 2006-2010.

„Anul trecut am reuşit achitarea leasing-ului la maşină. Tot anul trecut am făcut o refinanţare, astfel că în loc de patru credite am doar unul în valoare de 70.000 de euro, scadent în 2029. Anul trecut am finalizat construirea casei, dar ştiţi cum e, pe afară e vopsit gardul, iar înăuntru leopardul. Mai sunt multe de făcut“, a spus comisarul-şef.(Adrian Opriş, George Cojocaru)

Avere din banii pentru înhumare şi din cei adunaţi la nuntă

Unii judecători au dat explicaţii ilare pentru sumele care apar în declaraţia de avere. Astfel, Tatiana Buliga, din cadrul Judecătoriei Iaşi, a consemnat în documentele completate în 2009 că deţine conturi de 194.189, 85 lei şi că  „sumele includ şi economiile părinţilor mei pentru înmormântare şi parastase“.

Colega ei, Georgiana Mocanu, a precizat în declaraţia de avere din decembrie 2009, la rubrica „cadouri, servicii, avantaje etc“, „darul de nuntă (iunie 2008) de aproximativ 30.000 de lei, dar manual părinte (iunie 2009) 75.000 de lei, dar botez copil (noiembrie 2009) aproximativ 10.000 de lei“. Magistratul a precizat că împreună cu soţul, care este tot judecător, deţine printre altele şi 15 metri pătraţi de parcare şi 37 de metri pătraţi de grădină.
 Cătălin Chiriţă, vicepreşedintele Tribunalului Militar, şi-a trecut în declaraţia de avere completată în 2010 şi boxa de la subsol şi garajul, pe care le deţine împreună cu soţia.

Judecătorul mai are şi bijuterii în valoare de 5.000 de euro, printre care se numără şi două inele cu diamant. Judecătoarea Carmen Botez de la Tribunalul Iaşi a precizat în 2009 că deţine tablouri în valoare de 20.000 de euro. (Cătălina Cocoloş)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite