„Mortul-viu“, nevinovat a cincea oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Septuagenarul care a fost considerat mort de instanţă, iar apoi a apărut la proces, a fost achitat. Constantin Dolhăscu (79 de ani) din localitatea ieşeană Cotnari a fost găsit a cincea oară nevinovat de instanţă.

Bărbatul, care a fost considerat mort de judecători şi a apărut la instanţă, a fost achitat săptămâna trecută de Judecătoria Hârlău, după 11 ani de procese. Necazurile lui Constantin D. Dolhăscu au început în anul 2001. Acesta împreună cu  Dumitru, Costache, Vasile (Valentin) Antoci şi Ioan Varzari au fost daţi în judecată de Elena Păstrăguş (84 de ani) pentru tulburare de posesie. Femeia i-a acuzat că i-au luat pământul şi nu au lăsat-o să-l cultive. Mai mult, a cerut 10.000 de lei daune.

Din 2001, cei cinci bărbaţi au fost pasaţi între Judecătoria Hârlău şi instanţele ieşene. Judecătoria Hârlău i-a găsit nevinovaţi pe inculpaţi de alte patru ori, stabilind că Păstrăguş nu avea titlu de proprietate pentru terenul care pretinde că îl ocupă. Însă dosarul a fost casat de fiecare dată pentru că magistraţii de la Hârlău l-au judecat pe Vasile Antoci, în loc de Vasile (Valentin) Antoci, au uitat să se pronunţe pentru daune şi pentru unul dintre inculpaţi sau pentru că partea vătămată a arătat că a lipsit de la proces pentru că a fost bolnavă.


A patra oară dosarul a fost casat în 2011 de Curtea de Apel Iaşi pentru că instanţa din Hârlău l-a confundat pe Constantin D. Dolhăscu un alt consătean, Constantin Dolhăscu, dar care era născut în 1925, fără nicio legătură cu dosarul, mort în 2006. Ulterior, instanţa i-a introdus în cauză şi pe soţia şi fiul mortului. Aceştia au primit şi ei zeci de citaţii deşi nu aveau nicio treabă cu procesul.

Confundat de instanţă


Magistraţii din Hârlău i-au achitat pe ceilalţi patru inculpaţi din dosar în noiembrie 2009 şi au încetat procesul penal pentru Constantin Dolhăscu pentru că a murit. În 2010 a decedat Costache Antoci, inculpat în dosar şi a fost introdusă în cauză moştenitoarea, Catinca Antoci. Sentinţa dată de Judecătoria Hârlău a fost menţinută de Tribunalul Iaşi, dar în recurs la Curte la proces s-a prezentat „mortul-viu“.


„Ultima dată când am fost la Iaşi, judecătorul mi-a spus că nu mai am ce căuta în procesul ăsta. Când m-am dus la Iaşi, doamna preşedintă m-a întrebat: «Da’ ai înviat?». «Am înviat doamna preşedintă, am înviat». N-am ştiut că la Hârlău am fost declarat decedat. Constantin Dolhăscu e în nume cu mine. El nu avea treabă în procesul ăsta. Îi veneau citaţii o dată cu mine. S-a mirat şi judecătoarea“, a povestit Constantin D. Dolhăscu, în aprilie 2011 pentru reporterii „Adevărul“.


Sentinţa nu este definitivă


Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis în primăvara anului trecut că nu se pot pronunţa în legătura cu vinovaţia inculpaţilor şi au trimis dosarul spre rejudecare la Judecătoria Hârlău. „Am cerut în faţa instanţei împăcarea. Am dat şi scris chiar. Ei ne-au izgonit pe noi. Veneau înarmaţi ca să ne ucidă. Noi nu am avut nimic cu dânşii“, a spus Elena Păstrăguş în aprilie 2011. Însă Constantin Dolhăscu şi ceilalţi inculpaţi din dosar au cerut continuarea procesului.


Cea de-a cincea sentinţă dată săptămâna trecută de Judecătoria Hârlău nu este însă definitivă. „Procesul putea fi oprit pentru că se împlinise termenul de prescripţie. Însă ei au dorit să continue procesul pentru a-şi demonstra nevinovăţia“, a precizat George Enciu, unul dintre avocaţii inculpaţilor din dosar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite