Monopolul, reţeta succesului în afaceri la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Build Corp face lucrări pe şantierul de la Palas
Build Corp face lucrări pe şantierul de la Palas

Camera de Comerţ şi Industrie a publicat topul firmelor ieşene, stabilit în baza anului fiscal 2010.

Marile întreprinderi din judeţ au intrat pe primele poziţii în clasamentul întocmit de Camera de Comerţ (CCI), cu toate că au punctaje mici, din cauza faptului că deţin monopolul pe sectorul lor de activitate. În această situaţie se află companii precum Iasitex, Build Corp Prefabricate, Tehnoton, Remar, E.ON Moldova Distribuţie, Cotnari sau Grup Colas.

Conform CCI, situaţiile financiare ale companiilor prezente în top sunt mai slabe decât în anii anteriori. „Sunt schimbări în top deoarece a fost un an de criză. 2010 a fost un an mai greu ca 2009. Dar, după un an destul de greu, este bine că mai sunt firme care au reuşit să supravieţuiască“, susţine Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi. Astfel, cele şase categorii în care s-au încadrat companiile ieşene sunt cercetare-dezvoltare şi high-tech, industrie, agricultură, construcţii, servicii şi comerţ-turism.

Cel mai mare punctaj dintre companiile menţionate în top a fost obţinut de către Build Corp Prefabricate SRL, aceasta clasându-se pe locul I la secţiunea industrie, pe domeniul fabricarea articolelor din beton, ciment şi ipsos. SC Industrializarea Cărnii, din grupul Kosarom, a ocupat prima poziţie pe domeniul prelucrarea şi conservarea cărnii. Iasitex s-a clasat pe primul loc la producţia de ţesături, fiind, de altfel, şi singura candidată. În situaţii similare se află şi Tehnoton, Remar, E.ON Moldova Distribuţie sau ApaVital.

Concurenţă doar în construcţii
La secţiunea cercetare-dezvoltare şi high-tech prima poziţie i-a revenit companiei E.On IT Romania pentru activităţi de servicii în tehnologia informaţiei. Dintre companiile cu profil agricol s-au remarcat anul trecut Cotnari, singura pe domeniul cultivarea plantelor din culturi permanente, sau Avi-Top la creşterea animalelor. Singurul domeniu de activitate în care la Iaşi există concurenţă este cel al construcţiilor. Aici, prima poziţie este ocupată de Build Corp SRL, urmată de IasiCon, Construcţii Unu şi Conest.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite