Iaşi: Cele mai vizitate muzee ale Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cele mai vizitate muzee ale Moldovei
Iaşi: Cele mai vizitate muzee ale Moldovei

Cetatea Sucevei, Muzeul Memorial „Ion Creangă” de la Humuleşti şi Muze-ul Unirii din Iaşi atrag sute de mii de turişti.

Muzeele sunt aproape singurele instituţii de cultură deschise pe perioada verii. Deşi găzduiesc adevărate „comori“ etnografice sau ştiinţifice, multe dintre ele sunt foarte rar în atenţia publicului. „Noi încercăm să ne remarcăm cu ajutorul «Nopţii albe» pe care o organizăm cu mult înaintea «Nopţii Muzeelor». Evenimentul care se desfăşoară pe data de 22 decembrie, noaptea cea mai lungă din an, atrage mii de tineri“, afirmă Emil Usu, şeful Complexului Muzeal Bucovina. Dintre toate muzeele găzduite de complexul sucevean, de cel mai mare succes s-a bucurat Cetatea Sucevei.

Casa „Ion Creangă“, pe locul întâi la Neamţ

În prima jumătate a anului, cele 16 muzee din judeţul Neamţ au fost vizitate de circa 100.000 de persoane. Interesul cel mai mare l-a avut, ca şi în ultimii ani, Muzeul Memorial „Ion Creangă” de la Humuleşti, care a adus circa 30.000 de vizitatori.

Cele mai atractive muzee din Iaşi sunt momentan închise publicului pentru că Palatul Culturii se află în restaurare, iar lucrările nu se vor încheia mai devreme de anul 2012. „Pentru că aceste obiective sunt închise, ieşenii merg să viziteze mai des Muzeul Unirii, Casa Pogor şi Bojdeuca lui Ion Creangă“, spune Vasile Munteanu, şeful Direcţiei de Cultură Iaşi.
Peste 31.000 de botoşăneni au trecut  în acest an pragul Muzeului Judeţean Botoşani.

„Este un record înregistrat de noi, în condiţiile în care într-un an numărul de vizitatori variază între 30.000 şi 35.000. Cei mai mulţi vizitatori au fost la expoziţia de reptile, unde au venit 11.000 de oameni”, a specificat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean Botoşani. Singurul muzeu din Bacău, Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” a fost admirat de 10.700 de vizitatori anul trecut, cei mai mulţi elevi şi studenţi. Cezara Duţă, Florin Jbanca, Anca Nechita

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite