Iaşi: Portret/ Ionuţ Suman: Moldoveanul care face efecte speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Portret/ Ionuţ Suman: Moldoveanul care face efecte speciale
Iaşi: Portret/ Ionuţ Suman: Moldoveanul care face efecte speciale

Ionuţ a semnat în 2005 videoclipul 3D al Edei pentru piesa „Vine Noaptea“. Plecat din ţară de peste patru ani, face exact ceea ce-i place: efecte speciale pentru jocuri pe calculator.

Povestea lui începe în anul III de facultate. Încă nu absolvise Fizica la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi ştia că domeniul care l-ar fi interesat, cercetarea, nu stătea tocmai pe roze. Trebuia să facă o altă alegere: între grafică pe calculator şi Computer Generated Images (CGI). Pentru a se decide a dat cu banul.


A ieşit CGI. Imediat după asta m-am dus la «Junimea» şi am luat două cărţi despre Corel Draw 7.0 şi Photoshop 5.5. Acesta a fost începutul“, îşi aminteşte Ionuţ Suman. S-a apucat serios de studiu şi, în 2003, după un curs de Maya care i-a deschis apetitul pentru 3D, a plecat să lucreze în străinătate. Mai întâi în Strasbourg, pentru o firmă mai mică, unde a lucrat la un joc numit „8“.


Pe atunci, Occidentul nu era foarte prietenos cu imigranţii, fie ei şi VFX Artists, specialişti în efecte speciale. Actele se obţineau greu. În 2004, a decis să se întoarcă, să mai facă o încercare la el acasă. Atunci a realizat binecunoscutul videoclip 3D al Edei, pentru piesa „Vine noaptea“, cu Luceafărul în rolul principal, şi 2D al folk-istului Daniel Iancu, la piesa „Vine valu - îmi ia calu“.


Pe lângă aceste reuşite, Ionuţ s-a izbit însă de obstacole. Proiectul „Iaşul vechi virtual“, care ar fi făcut un mare bine oraşului, a fost ignorat de autorităţi şi Ionuţ, „dezamăgit oarecum de lipsa de interes“, s-a întors în Belgia. De acolo a plecat în Londra, unde a colaborat cu firma Digi-Guys la realizarea unuia dintre cele mai populare jocuri de acţiune şi aventură, „WarDevil: Unleash the Beast Within“.


Mult timp a fost plimbat de proiecte de la Londra la Montreal, deloc confortabil, chiar şi când naveta se face cu avionul. „Făceam naveta lunar pentru că cei de la compania la care lucrez au dorit mult să rămân şi aici, în Londra, oferindu-mi în schimb posibilitatea să călătoresc în fiecare lună zece zile la Montreal“, explică artistul.


Înapoi pe băncile facultăţii


După anii de experienţă în străinătate, artistului i s-a făcut dor de vechile pasiuni. „În ultimii ani, fizica şi efectele speciale s-au intersectat din ce în ce mai des în cariera mea, aşa încât am ajuns să redescopăr prima dragoste, fizica“.


S-a înscris la master la Iaşi, la aceeaşi facultate la care şi-a dat licenţa. „Iaşiul mă umple de energie. E curat, e plin de istorie, Copoul e fabulos, Universitatea e puternică, zona centrală e foarte frumoasă. Cu siguranţă am să mă întorc în Iaşi, să trăiesc şi să muncesc aici“, spune Ionuţ, care plasează capitala Moldovei în topul celor mai frumoase oraşe europene.

Întrebări şi răspunsuri


Care sunt jocurile tale preferate?
Sunt cam ocupat, dar tot mai joc. Aproape am reuşit să-mi prăjesc laptopul la Call of Duty IV. Aştept să iasă Starcraft II şi Call of Duty - Modern Warfare II. Dacă o să am un pic de timp, o să mă bag şi în World of Warcraft.
Care-ţi sunt planurile de viitor?
Vreau să prind bilete la cât mai multe concerte Green Day, Arctic Monkeys, The Kooks, Marilyn Manson, Amy Winehouse, Lilly Allen etc, să fac master la fizică şi, poate, doctoratul, să continui cariera în domeniul efectelor speciale, dar să mă axez în totalitate pe partea de efecte pentru filme, să fac doi copii, să-mi iau un telescop.

Ce-i place
Iaşiul, Coasta de Azur, Londra, fizica, „The Hangover“, comedie pe care a văzut-o deja de câteva ori, Beethoven, Green Day, Marilyn Manson şi cam tot ce ţine de latura asta, dar şi bucătăria franceză.

Ce nu-i place
Mâncarea englezilor, a canadienilor şi a americanilor, politicienii români, sistemul economic şi social nord-american.

Profil
Născut. 1973, Iaşi.
Studii. Masterand la Facultatea de Fizică, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Căsătorit.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite