Iaşi: Moldova rămâne cu o singură bază hipică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Moldova rămâne cu o singură bază hipică
Iaşi: Moldova rămâne cu o singură bază hipică

Caii de la Iaşi vor fi mutaţi într-o fermă dezafectată din judeţ

În acest moment, moldovenii iubitori de sporturi hipice au la dispoziţie doar baza din Piatra Neamţ, amenajată la standarde europene.

Baza hipică de la Iaşi a primit lovitura de graţie, fiind lăsată fără terenul de antrenament. „Am muncit atât de mult anul acesta şi deja ne-au dat în cap“, spune profesorul Radu Mihalcea, directorul bazei. Decăderea centrului a început cu ani în urmă când părţi importante din terenul aflat în proprietatea Primăriei Iaşi au fost retrocedate.


Dintr-un total de şase hectare, au mai rămas în jur de 18.000 de metri pătraţi. La începutul acestui an, în acea zonă de la marginea municipiului Iaşi au mai rămas doar grajdurile pentru opt cai şi terenul cu obstacole. Din cauza condiţiilor tot mai proaste, ultima competiţie la Iaşi a fost organizată în urmă cu aproape un deceniu. „Datorită Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi porţile bazei hipice mai stau încă deschise. În rest, cheltuielile de întreţinere a cailor le suportăm din propriul buzunar”, a mai spus Mihalcea.

Compromis
de dragul cailor


Protocolul încheiat între Universitate şi Primărie expiră în septembrie, iar după această dată baza hipică va trebui mutată. Reprezentanţii bazei hipice susţin că Universitatea Agronomică intenţionează de demareze un proiect pentru amenajarea unui alt spaţiu, dar din cauza crizei financiare, lucrările au stagnat. „Mai avem o speranţă la Universitate unde este un proiect de construire a unei baze hipice. Dacă nu se va concretiza, nu ştiu ce vom face”, a afirmat Mihalcea.


Ca soluţie de avarie s-a decis mutarea provizorie a cabalinelor în comuna Rediu, la o fermă dezafectată. „Acolo nu este nimic pregătit. La ferma respectivă nu sunt condiţii pentru a ţine astfel de cai. O parte dintre ei au fost anul acesta pregătiţi pentru concursuri“, a mai precizat profesorul ieşean.

Raiul cabalinelor la Piatra Neamţ

Baza hipică de la Piatra Neamţ găzduieşte 30 de cai de competiţie şi agrement şi trei ponei pentru iniţierea în tainele călăriei a copiilor. Complexul, aflat la poalele muntelui Cernegura, întins pe o suprafaţă de 3,5 hectare, este format dintr-un teren pentru competiţii, unul de antrenament şi altul pentru încălzirea cailor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite