Moldova, la coada Europei în turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirile din Suceava sunt principala atracţie turistică din judeţ
Mănăstirile din Suceava sunt principala atracţie turistică din judeţ

Un studiu prezentat de Universitatea Agronomică din Iaşi arată că regiunea Nord-Est are numeroase deficienţe în promovarea atracţiilor naturale şi culturale.

Turiştii străini sunt reticenţi şi se gândesc de două ori înainte de a alege să viziteze judeţele Moldovei. La această concluzie s-a ajuns după interogarea a numeroşi operatori de turism din judeţele Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava. „Regiunea Nord-Est este printre ultimele din Europa din punct de vedere al numărului de locuri de cazare, durata medie a sejurului şi a înnoptărilor în hoteluri şi pensiuni“, a precizat Florica Haraga, expert în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană Iaşi.

Suceava şi Neamţul sunt mai vizibile
La nivelul regiunii, judeţul cu cele mai multe „bile albe“ în promovarea turistică este Suceava. În această zonă sunt înregistrate cele mai multe unităţi de cazare, evenimente de promovare a judeţului, dar şi numeroase produse ecologice atestate. Concret, Suceava are 245 de evenimente culturale, religioase şi festivaluri faţă de Iaşi, care apare doar cu două.


„Toate judeţele au conservat tradiţiile, folclorul şi meşteşugurile populare şi toate au numeroase obiective şi oferte turistice“, se arată în studiul coordonat de Universitarea „Ion Ionescu de la Brad“. Unul dintre avantajele judeţului Iaşi ar fi zonele viticole care au impus pe piaţă branduri precum Bucium şi Cotnari. „Piatra Neamţ s-a ridicat destul de mult în ultima vreme cu servicii în perioada verii, precum piscina şi grădina zoologică, care atrag foarte mulţi turişti“, a afirmat Florin Bărhălescu, membru al Asociaţiei Patronale a Turismului Ieşean (APTI).


Lipsesc parcările şi toaletele
Printre cele mai mari carenţe ale turismului din Moldova se numără starea infrastructurii de transport şi lispa unei inventarieri corespunzătoare a atracţiilor turistice. Totodată, sunt reclamate serviciile precare oferite turştilor, taxele ridicate percepute pentru vizitarea obiectivelor şi lipsa minimelor investiţiilor, precum parcări, toalete sau a standuri cu produse specifice. Mai mult, la nivelul judeţului Iaşi oferta de cazare este concentrată în jurul municipiului, în timp ce în Beamţ şi Suceava acestea sunt în toate zonele de interes turistic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite