Iaşi: Moldova, ruptă de lumea civilizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii economici susţin că această decizie reprezintă o condamnare a estului ţării la sărăcie.

Şefii din Ministerul Transporturilor au tras oficial „pe linie moartă” proiectul autostrăzii care urma să lege Moldova de Ardeal. Ministrul Radu Berceanu a anunţat că abia după 2013, „Autostrada Nordului” va deveni o prioritate. Potrivit unui studiu de fezabilitate întocmit anul trecut, autostrada trebuia să pornească de la Ungheni, la graniţa cu Republica Moldova, şi să urmeze traseul Iaşi, Târgu Neamţ, Poiana Largului, Sovata, oprindu-se la Târgu Mureş. Cu totul, ar fi avut o lungime de peste 300 de kilometri şi ar fi costat şase miliarde de euro, bani asiguraţi de bugetul central.

Berceanu a explicat însă clar că nu există bani suficienţi şi că fondurile vor fi alocate cu prioritate spre autostrada Transilvaniei, unde lucrările sunt în derulare şi spre alte tronsoane de drumuri de la Ploieşti şi Constanţa.

„Regiunea de est
rămâne în urmă”

Decizia lui Berceanu condamnă practic la izolare judeţele Moldovei. „Fără un acces rapid dintr-o zonă în alta, regiunea de est a ţării va rămâne în urmă, iar comunicarea va fi limitată. Lipsa acestei investiţii determină pierderea unor potenţiale locuri de muncă, comerţul este limitat, iar toate celelalte activităţi care se dezvoltă în paralel cu o autostradă sunt deficitare”, a explicat analistul economic Liviu Voinea. Un alt proiect de infrastructură care vizează regiunea este „Coridorul IX“, care ar putea asigura legătura rutieră între Bucureşti şi Iaşi prin Focşani. Acesta se află însă încremenit la stadiul de studiu de prefezabilitate. Tronsonul dintre Focşani şi Albiţa are peste 150 de kilometri şi presupune o investiţie de aproape 1,5 miliarde de euro.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri susţine că toate acest proiecte vor rămâne doar pe hârtie, dacă nu se găseşte un investitor privat dispus să aloce fondurile necesare, urmând să-şi recupereze în timp investiţia, prin taxele de autostradă practicate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite