Moartea unui simbol arhitectonic al Iaşiului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea din centrul oraşului  a ajuns un  monument-ruină
Clădirea din centrul oraşului a ajuns un monument-ruină

Fost hotel de lux, edificiul amplasat la kilometrul zero al capitalei Moldovei, Palatul Braunstein, a ajuns un simbol al degradării şi mizeriei

La câţiva metri de hotelurile din Piaţa Unirii, se află un alt fost hotel, devenit emblematic de-a lungul vremii mai mult prin degradarea accentuată a clădirii decât prin opulenţă. Palatul Braunstein, memorabil prin construcţia impresionantă şi cupola de metal, s-a transformat într-un pericol pentru ieşeni, care evită să meargă pe lângă imobil. Bucăţi din tencuială s-au prăbuşit, faţada este distrusă până la cărămidă, iar simbolurile arhitectonice din secolul al XIX-lea s-au deteriorat. Pe interior, clădirea arată şi mai jalnic. Pereţii scorojiţi şi murdari, toaletele infecte şi ţevile sparte năpădesc acum fostul hotel de lux, care-şi mai păstrează din glorie doar din fotografii şi vederi.

Noii locatari, boschetari şi maidanezi

Mircea Iordăchescu (foto) este unul dintre locatarii clădirii din centrul oraşului. Timp de 40 de ani, bărbatul a fost martorul degradării, timp în care a îndurat mizeria, gălăgia şi scandalurile nocturne ale boschetarilor care îşi găsesc adăpost deseori în clădirea din Piaţa Unirii. „Am venit aici pentru că mi s-a dat locuinţă de serviciu. Clădirea este foarte frumoasă şi trainică. Din 1974, de când m-am mutat, a rezistat la toate cutremurele, iar pereţii nici nu s-au fisurat. Problema este că familiile care locuiesc aici nu-şi plătesc datoriile şi este multă mizerie“, a spus pensionarul de 67 de ani.

image


Foştilor chiriaşi, asistente medicale, cadre militare şi angajaţi ai fabricii Antibiotice, le-au luat locul oamenii fără adăpost, câinii maidanezi, pisicile de pe stradă şi câteva familii. Mai mult, parterul imobilului a devenit toaletă publică în timpul nopţii.


„De vreo zece ani, au apărut ţiganii în bloc. Un locatar îşi aduce câinii şi pisicile de pe stradă şi le ţine pe toate în casă. Vin boschetarii din oraş şi dorm aici în bloc“, a mai spus Mircea Iordăchescu. Majoritatea celor 45 de chiriaşi ai imobilului de patrimoniu au datorii la întreţinere de peste 230.000 de lei. Bun-platnicii sunt exasperaţi de promisiunile şefilor din Primăriei că vor renova clădirea sau că-i vor muta. „Cea mai mare problemă este atunci când plouă, toată apa se prelinge pe scara blocului. În plus, toaletele vecinilor sunt stricate şi pereţii sunt infiltraţi cu urină. Şi ţevile sunt sparte şi curg resturile prin pereţi“, a mai povestit bărbatul.


Simbolul-arhitectonic al Iaşiului a fost îngropat de neputinţa autorităţilor locale. Procesele amânate la nesfârşit, nenumăratele expertize şi cererile de retrocedare s-au rezolvat abia la sfârşitul anului, atunci când judecătorii au decis să nu dispună ieşirea din indiviziune în natură a imobilului. Astfel, Primăria a devenit proprietar pe 3/7 din imobil, restul fiind deţinută de către alte persoane fizice şi municipalitatea trebuie să achite despăgubiri în valoare de 2,6 milioane de lei pentru a intra în proprietatea clădirii. „Primăria a făcut recurs în instanţă pentru că daunele erau prea mari. Acum încercăm să facem o expertiză tehnică a clădirii pentru a vedea valoarea ei şi lucrările pentru consolidare“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

_____________________

A învins bombardamente, inundaţii şi cutremure

Ridicat în secolul al XIX-lea, Palatul Braunstein a fost un hotel de lux. Format din subsol, parter şi trei etaje, clădirea are venerabilă vârstă de 172 de ani şi se întinde pe o suprafaţă desfăşurată de 2.530 de metri pătraţi. Construit de antreprenorul Adolf Braunstein, palatul a funcţionat ca hotel şi fost sediu de bancă, apoi a fost redacţia unor ziare şi sediu unor partide. Clădirea-simbol este una dintre puţinele clădiri din Piaţa Unirii care au rămas în picioare după bombardamentele germanilor din 1944, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Reabilitare cu bani UE


Palatul din Piaţa Unirii a fost cunoscută înaintea Primul Război Mondial şi datorită magazinului de cristaluri de la parter, unde a funcţionat şi un laborator farmaceutic, care a purtat denumirea de „Farmacia Braunstein“. Constructorul, Adolf Braunstein(1842-1922) , figurează printre întreprinzătorii evrei din Moldova ca fiind proprietarul unor prăvălii de haine pe Strada Mare prin 1884, iar birourile firmelor sale aveau sediu în palatul de pe strada Cuza Vodă. În 1915, este inaugurată Cupola, iar palatul este gazda unei exporiţii de artă, iar pictorul Octav Băncilă expune în vitrina unui magazin tabloul Pax. Palatul Braunstein a rămas neclintit în 1932, atunci când Iaşiul a fost inundat, şi în 1944, în timpul bombardamentelor germanilor. Nici cutremurul din 7 martie 1977 nu a clintit clădirea care a rămas în picioare.


Pentru a reda din strălucirea de altădată, oficialii din Primărie intenţionează să depună un proiect pentru accesarea fondurilor europene, prin care ar trebui să fie reabilitată şi restaurată clădirea. Edilii abia se ocupă de expertizarea tehnică a imobilului, pentru care au cheltuit deja 40.000 de lei, care va sta la baza documentaţiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite