Moartea porcină a unui reputat arhitect ieşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Lepădatu, 61 de ani, a murit duminică noapte în urma complicaţiilor date de virusul AH1N1. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că vaccinul antigripal de anul acesta imunizează şi împotriva gripei porcine. 

Constantin Lepădatu, şeful Ordinului Arhitecţilor Români din Iaşi, a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie pe 7 ianuarie. Medicii ieşeni spun că a ajuns în stare gravă şi că şansele de supravieţuire au fost mici de la bun început. „S-a prezentat cu o infecţie foarte puternică, care a dus la disfuncţia întregului organism: renală, cardiacă, hepatică. S-a făcut tot ce a stat în putinţă pentru a-l salva", a declarat doctorul Gabriel Iosep, şeful Clinicii de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.

Excursie în Egipt

Constantin Lepădatu a fost într-o excursie în Egipt la sfârşitul anului trecut, unde, cel mai probabil, a contractat virusul. La întoarcerea în ţară a început să se simtă tot mai rău. Iniţial, a refuzat internarea. În final, a cedat la insistenţele doctorilor şi a acceptat să fie tratat în spital. Specialiştii Institutului Cantacuzino au confirmat pe 12 ianuarie infecţia cu virusul porcinei în cazul lui Constantin Lepădatu, după ce au analizat probele trimise la Bucureşti de medicii ieşeni. Organismul bărbatului n-a răspuns însă la tratamentul aplicat, iar duminică, la ora 23.00, s-a produs decesul.

Alţi doi ieşeni au fost diagnosticaţi cu gripa porcină de la începutul anului. Este vorba despre un bărbat de 30 de ani şi de o femeie de 34 de ani. Ambii au avut forme uşoare ale bolii şi sunt acum în afara pericolului. Un alt caz de gripă porcină a fost confirmat la Ploieşti. O tânără de 23 de ani, confirmată cu gripă porcină, se află în stare gravă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie. Medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele ei de supravieţuire, informează Agerpres. Managerul spitalului, Călin Boeru, a declarat că s-a intervenit chirurgical pentru întreruperea terapeutică a sarcinii de 28 de săptămâni a femeii.

Vaccinul antigripal tratează porcina

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că nu există niciun pericol pentru izbucnirea unei epidemii de gripă porcină în România. „Săptămâna trecută am înregistrat în total şapte cazuri, şi de gripă normală, şi de gripă porcină. Nu e niciun fel de problemă cu imunizarea. Vaccinul antigripal de anul acesta conţine şi o tulpină de virus AH1N1", a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii. Potrivit aceleiaşi surse, persoanele care s-au imunizat anul trecut împotriva gripei porcine trebuie să facă un nou vaccin dacă vor să nu se îmbolnăvească.

Anul trecut, 7.000 de români au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1, dintre care 122 au decedat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă porcină în vara lui 2009. La nivel mondial au fost peste 18.000 de decese, iar numărul îmbolnăvirilor a depăşit 800.000. A contribuit Andreea Ofiţeru

A proiectat cea mai înaltă clădire din Iaşi

Născut la Sinteşti, judeţul Ilfov, în 1949, Constantin Lepădatu a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti. A fost preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Iaşi-Vaslui, şi, în acelaşi timp, şef al Catedrei „Arhitectură-Design-Reprezentări" de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" Iaşi.

A proiectat clădirea Universităţii „Petre Andrei", cea mai înaltă construcţie din Iaşi, cu 13 etaje şi 65 de metri înălţime, dar şi sediul noului Palat de Justiţie, care urmează să fie ridicat în centrul Iaşiului.

În tinereţe a lucrat, între anii 1978 şi 1980, şi la „studiul de sistematizare pentru noul Centru Civic" al Bucureştiului, dar şi la proiectului Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite