Mitropolia Moldovei îşi inaugurează şcoala particulară de la Iaşi în prezenţa ministrului Educaţiei (UPDATE) VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a deschis astăzi, 16 septembrie, porţilor şcolii particulare de pe strada Lascăr Catargi, numprul 33.

UPDATE 10.20: Autorităţile prezente la eveniment au făcut un tur al şcolii, iar Mitropolitul a dat asigurări că şcoala nu va fi una confesională.

15 copii de clasa I s-au înscris la Şcoala Varlaam şi vor începe cursurile în curând.

Ministrul Educaţiei a rămas uimit că se poate face educaţie şi cu bani puţini.

„Am ţinut să vin să dau un semnal de alarmă şi să arăt că Biserica şi şcoala nu se exclud. Cred că statul, oricât de bine pregătit ar fi nu poate să răspundă tuturor nevoilor. O astfel de iniţiativă este un început sănătos. Preţul m-a uimit. Am văzut cât de multe se pot face cu bani puţini şi îmi dau seama cât de puţine rezultate se pot obţine cu bani mulţi“, a spus ministrul Funeriu.

Părinţii trebuie să achite în fiecare lună 700 de lei pentru educaţia celor mici, sumă care include două mese pe zi, programul after-school şi toate rechizitele şcolarilor.

Aceştia trebuie să treacă de un interviu în care să demonstreze că sunt implicaţi în educaţia copiilor şi că au destul timp să se ocupe de ei. Aproape 15% dintre părinţii înscrişi nu au trecut de interviu.

Mitropolia a investit suma de 700.000 de lei pentru amenajarea şcolii, iar lucrările au început în decembrie 2009. Planurile de viitor includ amenajarea unui parc de joacă, precum şi a unui corp de clădire pentru clasele de gimnaziu.

La deschiderea şcolii au participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, precum şi alte personalităţi ieşene.

Mitropolia a intrat în posesie clădirii printr-o decizie a instanţei, după ce în perioada interbelică a funcţionat aici Liceul Ortodox de Fete „Doamna Elena Cuza“.

Din 1948, clădirea şi imobilul au trecut în proprietatea statului, care a cedat dreptul de administrare din 1994 către Societatea Română de Radio şi Televiziune. De la începutul acestui an, TVR s-a mutat într-un alt corp de clădire, tot pe Lascăr Catargi, iar Şcoala Varlaam Mitropolitul a început înscrierile copiilor în clasa I.

Într-o primă etapă, şcoala va cuprinde doar învăţământul primar, cu clasele I-IV, urmând ca în anii următori să cuprindă ciclul gimnazial şi liceal.

Vom reveni cu amănunte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite