Misionarul de la Iaşi: „Am simţit că menirea mea este să plec în Kenya“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul misionar Eugen Blaj povesteşte pentru "Adevărul" despre ce l-a îndemnat să îşi urmeze chemarea către ţinuturile africane.

Ce v-a motivat să vă doriţi să plecaţi în Kenya?

Eugen Blaj: Am fost atras de acea zonă săracă, deşertică, ostilă oricărei forme de viaţă încă de la prima vizită. Ştiam la ce să mă aştept. Populaţia era la prima evanghelizare, trăiau doar componenta biologică a vieţii, nu şi pe cea spirituală.

Am simţit că menirea mea este să plec în Kenya. Bineînţeles, decizia înfiinţării unei dieceze în zonă nu mi-a aparţinut, ci a fost a celor responsabili de Centrul Diecezan Misionar de la Iaşi.

Mai citiţi:

EXCLUSIV: Misionar din Iaşi predică Evanghelia în deşertul din Kenya de 11 ani (FOTO şi VIDEO)

Faptul că zona era la prima evanghelizare atunci când aţi ajuns a fost o provocare?

Nu o provocare, mai mult o justificare a prezenţei noastre acolo. Unicul motiv care îi susţine pe misionari este răspândirea cuvântului lui Cristos. Oamenii de acolo nu au o viaţă întru Dumnezeu , iar noi suntem acolo pentru a-i ajuta. Au auzit cu toţii de progres, de tehnologie, dar nu cunosc Evanghelia.

image

Aţi avut probleme de sănătate din cauza temeperaturilor extreme?

Înainte de a merge în Kenya, am stat timp de nouă ani în Baja California, Mexic. Acolo m-am pregătit, oarecum, pentru clima deşertică, deşi nu pot spune că erau temperaturi extreme.

În Kenya este, într-adevăr, foarte cald. Probleme multe de sănătate au locuitorii, care trăiesc o viaţă fără să vadă o legumă, doar cu lapte, ceai şi grăunţe. Mănâncă extrem de rar carne.

image

Vă lipseşte România?

Aş minţi dacă aş spune că da. Eu sunt acolo unde trebuie să fiu, unde este nevoie de mine. Am fost plecat mulţi ani în locuri îndepărtate. Atunci când mă întorc în ţară nu-mi lipseşte Kenya. Sunt un om liber, nu sunt nostalgic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite