Miroslava bate Iaşiul la case ridicate în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea ieşeană conduce în topul comunelor cu cele mai multe autorizaţii de construire eliberate în 2010. În ciuda crizei economice, edilii comunei Miroslava au fost asaltaţi de la începutul anului de cereri pentru autorizaţii de construire.

Constructorii vor pune din nou mâna pe mistrii şi lopeţi din primăvara anului viitor, cel puţin în localitatea Miroslava. Potrivit Direcţiei de Statistică Iaşi, localitatea de 9.000 de persoane conduce în topul comunelor cu cele mai multe autorizaţii de construire eliberate  în primele opt luni ale anului pentru clădiri rezidenţiale.

„Pentru Miroslava au fost eliberate 182 de astfel de autorizaţii, la egalitate cu cele eliberate pentru municipiul Iaşi“, a  spus Gheorghe Chirilă, şeful Direcţiei de Statistică. „Faţă de anii precendenţi, cererile au scăzut cu aproximativ 50%. Cu toate acestea, tot există multe persoane care doresc să construiască în comună“, a spus Sorin Florea, viceprimarul comunei Miroslava.

Casa la ţară, mai ieftină

Numărul construcţiilor de la oraş scade însă vertiginos, în comparaţie cu cel din mediul rural. Dacă în 2009, în primele opt luni ale anului, orăşenii au cerut şi obţinut 350 de autorizaţii de construire de locuinţe, anul acesta s-au eliberat doar 325 astfel de acte. În schimb, mediul rural atrage tot mai mulţi oameni, care preferă să investească în confortul unei case liniştite şi fără cheltuieli astronomice cu întreţinerea. „În primele opt luni ale anului au fost eliberate 1.005 autorizaţii pentru mediul rural, faţă de 866 cât au fost anul trecut“, a mai spus Gheorghe Chirilă.

Specialiştii au şi o explicaţie: „În oraş, foarte multe proiecte sunt blocate din cauza lipsei banilor. La ţară, o investiţie într-o construcţie este mult mai mică. Terenul este mai ieftin, iar amploarea proiectului nu este mare“, a spus Constantin Neculau, consilier local şi membru în cadrul Comisiei de Urbanism Iaşi.

Soţii Ştefan şi Georgeta Rudei, de 74, respectiv 67 de ani, s-au mutat în comuna Miroslava în urmă cu cinci ani, din Botoşani. „Când am venit noi erau case dar nu chiar atât de multe. Unii au construit să locuiască în ele, alţii să le vândă. Aici e ieftin, 150 de euro metrul pătrat“, spune Ştefan Rudei, privind către acoperişurile noi din jurul său.

Bătrânii au o căsuţă cichetă, cu etaj, o curte micuţă şi, cel mai important sunt departe de gălăgia oraşului. În schimb, spun că ar mai trebui făcute unele investiţii. „Ne-am bucura ca acum să fie făcut şiu drumul cu asfalt, nu cu piatră, şi să tragă apa curentă“, a mai spus bătrânul.

Top autorizaţii de construire case în 2010:
- Miroslava - 182;
- Bârnova - 88;
- Ciurea - 87;
- Holboca - 66;
- Valea Lupului - 53.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite